Itálie ví, jak vyhnat zlé duchy ze státní kasy

Benátky – Pronájmem chátrajících nemovitostí na lukrativních místech chce italská vláda získat peníze na boj s rostoucím státním dluhem. Do dražby dala i ostrov v benátské laguně, kterému pro jeho temnou minulost místní přezdívají Ostrov duchů. Kromě podnikatelů, kteří by tu mohli provozovat například luxusní hotel, se ostrov nyní snaží získat také sami obyvatelé města na vodě.

Na Ostrově duchů v benátské laguně najdete opuštěný klášter, tajuplný park i malou pevnost. Ostrůvek o rozloze sedmi hektarů je přitom jen několik minut cesty od náměstí svatého Marka. Poveglia má minulost plnou moru a smrti; v době morové epidemie ve čtrnáctém století tam končily mrtvoly z nedalekých Benátek, ale také nakažení, které tam Benátčané ponechali vlastnímu osudu, během 16. století tam zemřelo neskutečných 100 tisíc lidí. Na začátku 20. století na ostrově vyrostla psychiatrická léčebna, kde se na pacientech prováděly velmi kruté experimenty.

Benátčané jsou ohledně Poveglia velmi pověrčiví a mnozí ho považují za útočiště zlých duchů. Místní rčení říká, že když zemře zlý člověk, jeho duše se probudí na tomto ostrově. Dlouhá léta byl přístup na ostrov lidem přísně zakázán, dnes je neosídlený, ale pozůstatky nemocnice, kostela a krematoria stále ještě stojí.

Itálie ví, jak vyhnat zlé duchy ze státní kasy (zdroj: ČT24)

Pro italskou vládu je to ideální prodejní artikl, rozhodla se ostrov vydražit na internetu. Vyhraje ten, kdo dá nejvíc. Poveglia bude na 99 let jeho, se stavbami i zelení bude moci nakládat dle svého uvážení. Italská vláda nyní nabízí všechny stavby na ostrůvku, prostory bývalé psychiatrické léčebny by měly být zrekonstruovány na luxusní hotel, samotný pozemek ale zůstane ve vlastnictví státu.

Podle italských úřadů mají stavby hodnotu asi 3,8 milionu eur, tedy zhruba 104 milionů korun. „Chceme trhu nabídnout nemovitosti, které mají výraznou hodnotu,“ řekl ředitel správy hmotných památek Paolo Maranca. Kupujícím chce italská vláda zajistit rychlá povolení, která jsou potřeba k rekonstrukci historických objektů.

O pronájem ostrova usilují také samotní Benátčané

Benátčané se brání proti tomu, aby se z ostrova stalo luxusní sídlo nebo hotel a založili občanskou společnost Poveglia pro všechny. „Přejeme si, aby ostrov sloužil veřejnosti. Budova bude využívat ekologicky šetrné energie,“ řekl Giancarlo Ghigi z organizace Poveglia pro všechny. Přidat se může každý, kdo pošle alespoň 99 euro. Všichni, kdo zaplatí, budou mít stejné právo o projektu rozhodovat. Kampaň rozjeli organizátoři na sociálních sítích, přispěli turisté i média.

Benátky
Zdroj: Soeren Stache/ČTK/DPA

Do soukromých rukou ale nejspíš poputují památky, na které se nikdo neskládá. Na prodej je okolo padesáti nemovitostí, které by měly v aukcích přinést do státního rozpočtu 500 milionů eur (13,7 miliardy korun), například hrádek Gradisca u severoitalské Gorizie z 15. století, bývalý klášter na jižním pobřeží, armádní budovy v centru města Terst nebo residence v centru Lorety. Vlna nevole se zvedla například proti prodeji rezidence Villa Mirabellino v Lombardii, která bývala sídlem kardinála. V minulosti kritika zaplavila i prodej ostrova Budelli nedaleko Sardinie s plážemi lemovanými růžovým pískem, který se v říjnu ocitl v rukou novozélanského podnikatele Michaela Harta.

Itálie, která státní majetek nabízela v aukcích i v minulých letech, byla kritizována hlavně kvůli pomalému přístupu ve vyřizování všech povolení k restrukturalizaci majetku, s nímž investoři nemohli příliš nakládat. Díky prodeji státního majetku Itálie vydělala od roku 2001 1,8 miliardy eur a očekává, že na konci letošního roku by mohla získat 500 milionů eur. Itálie nemá dostatek peněz na údržbu památek, vláda totiž osekala v úsporných rozpočtech finance na opravy.

Věčný boj o záchranu „mrtvého města“, italský premiér žádá o pomoc podnikatele

Nový italský premiér Matteo Renzi důrazně vyzval soukromý sektor, aby pomohl státu financovat opravu a údržbu starověkých Pompejí. Stav tohoto cenného archeologického a historického objektu je podle něj tak špatný, že to vzbuzuje pohoršení. „Itálie je zemí kultury a já se ptám šéfů podniků: Na co čekáte?“ odpověděl premiér na otázku, jak se dívá na nedávné zřícení několika kusů stěn v historických Pompejích. Dále je nepřijatelný podle premiéra postoj soukromého sektoru, který odmítá pomáhat s tvrzením, že kultura byla v Itálii vždy věcí státu.

Kulturní sektor v Itálii patří k nejvíce zasaženým úspornými plány posledních let, jejichž cílem je snížit deficit státního rozpočtu. Úřadům se již podařilo získat finanční pomoc od výrobce luxusní obuvi Tod's a módní značky Fendi na zrestaurování některých památek v Římě.

Vydáno pod