ČNB: Ekonomice se bude dařit lépe, dál ale udržíme korunu slabou

Praha – Podle České národní banky (ČNB) je stále více pravděpodobné, že udržování kurzu koruny kolem 27 korun za euro v rámci devizových intervencí potrvá déle, než se předpokládalo. Centrální banka zároveň ale zlepšila odhad vývoje české ekonomiky v letošním i příštím roce. Letos čeká růst o 2,6 procenta a příští rok o 3,3 procenta.

V předchozí únorové prognóze odhadovala ČNB letošní růst HDP o 2,2 procenta a o 2,8 procenta příští rok. Teď tvrdí, že na tom bude česká ekonomika ještě lépe. Na tiskové konferenci to dnes řekl guvernér ČNB Miroslav Singer. Podle prognóz by měl letos HDP růst o 2,6 procenta a v roce 2015 pak až o 3,3 procenta.

Filip Fyrbach, analytik GE Money Bank, optimistické odhady komentuje: „Ekonomika pravděpodobně bude ožívat především díky zahraničnímu obchodu a díky zlepšení v ekonomikách našich obchodních partnerů. Ale i domácí poptávka by mohla letos přispět pozitivně.“

Bankovní rada rovněž upozornila, že se zvyšuje pravděpodobnost, že ČNB opustí režim devizových intervencí později, než se předpokládalo. Prognóza počítá s udržením slabší koruny do počátku příštího roku. Podle Singera ale nebudou zřejmě inflační tlaky na počátku příštího roku tak vysoké, aby centrální banka režim intervencí ukončila. „Podle našich propočtů každé snížení očekávané inflace o desetinku odsouvá konec režimu o měsíc,“ upozorňuje analytička Raiffeisenbank Helena Horská.

Miroslav Singer, guvernér ČNB:

"Hladinu kurzového závazku 27 korun za eur bankovní rada považuje nadále za vhodnou a předpokládá udržování kurzu poblíž této hladiny přinejmenším do začátku roku 2015. Platí ale, že bude-li ekonomický vývoj vyžadovat další uvolnění měnové politiky, bude bankovní rada upřednostňovat udržování kurzového závazku delší dobu."

Česká národní banka spustila v listopadu devizové intervence právě proto, aby popohnala inflaci k vyšším hodnotám. Obávala se totiž, že bez zásahu by mohlo dojít k poklesu cenové hladiny, tedy deflaci. ČNB nákupem velkého množství eurových deviz oslabila korunu na 27 CZK/EUR. 

Podle nové prognózy by měla inflace ve druhém čtvrtletí 2015 činit 2,3 procenta a ve třetím čtvrtletí 2,2 procenta. Předchozí odhad počítal ve druhém čtvrtletí s inflací 2,8 procenta a ve třetím čtvrtletí s inflací 2,5 procenta. Průměrná inflace za celý letošní rok by pak podle Singera měla být 0,8 procenta, což je nejnižší hodnota za posledních deset let. Příští rok očekává ČNB průměrnou inflaci 2,2 procenta. 

Bankovní rada rovněž naznačila, že příští rok domácí úrokové sazby nemusí rychle růst. Tržní úrokové sazby by měly podle prognózy zůstat na současných velmi nízkých úrovních až do počátku příštího roku.