Uruguay začíná vydělávat na legalizaci marihuany

Uruguay - V Uruguayi bují byznys s marihuanou - je ovšem legální. Od tohoto týdne je konopí v zemi povoleno. Není zakázáno ho kouřit na veřejnosti ani pěstovat doma a ještě na podzim se začne prodávat v lékárnách. Uruguay zlegalizovala celý výrobní i spotřební řetězec s marihuanou jako první země na světě.

Zatímco v Česku growshopům časy růstu skončily, v Uruguayi začínají. Na marihuanu se teď pohlíží jako na běžný tabák. V domácích pěstírnách může růst až šest rostlin. Stejně tak mohou Uruguayci vytvářet kluby o 15 až 45 členech, kde mohou vypěstovat až 99 rostlin za rok. V lékárnách bude cena kolem dolaru za gram. Koupit ale půjde maximálně 40 gramů za měsíc. 

Vláda chce v uvozovkách ukrást trh s marihuanou drogovým dealerům a také lépe bojovat proti závislostem. Podle odhadů je roční spotřeba v zemi kolem 20 tun a pravidelných uživatelů nejméně 120 tisíc. Úplně bez kontroly ale trh nebude. Kdo konopí chce, musí se přihlásit do vládní databáze. 

„Ti, kteří si koupí marihuanu v lékárně, ji pak nemohou pěstovat doma. A samozřejmě naopak. Kdo ji bude sám pěstovat, nedostane povolení k jejímu nákupu v lékárně,“ vysvětluje dál tajemník prezidenta Diego Canepa. 

Uruguay zlegalizovala marihuanu (zdroj: ČT24)

Agentura OSN pro kontrolu návykových látek (OICS) se sídlem ve Vídni ale uruguayský zákon odsoudila. Podle jejího předsedy Raymonda Yanse tak Uruguay vědomě porušila právní ustanovení, která se přijala na mezinárodní úrovni. Připomněl, že Uruguay například podepsala mezinárodní úmluvu o omamných prostředcích z roku 1961.

V českých lékárnách zatím konopí na dračku nejde

Relativně malá Uruguay, která má 3,3 milionu obyvatel, patří k nejliberálnějším a nejbezpečnějším zemím v Jižní Americe. Výsledky uruguayského experimentu budou sledovat další jihoamerické země, které se potýkají s násilím kolem pašování a obchodu s kokainem a dalšími drogami. Místní politici stále více zvažují určitou legalizaci jako možný způsob, jak toto násilí omezit. 

V Česku je léčebné konopí povoleno od loňského dubna. Do lékáren ale dorazí teprve letos v květnu. Lékaři navíc podle posledních informací dosud na konopí nenapsali ani jeden recept. Gram má v tuzemsku stát asi 300 korun.