Z Barclays má odejít 19 tisíc zaměstnanců

Londýn - Britská banka Barclays plánuje v příštích třech letech zrušit až 19 000 pracovních míst. Hodlá také zřídit „špatnou banku“, do které převede většinu operací v oblasti investičního bankovnictví a veškeré evropské operace z oblasti drobného bankovnictví. Chce tak zlepšit své hospodaření.

Co se týče lokace pracovních míst, banka jich plánuje 10 000 zrušit v rodné Británii. Hlavní vlna propouštění má přijít letos, kdy Barclays opustí zhruba 14 000 zaměstnanců. Britská odnož Barclays měla na konci loňského roku 32 900 zaměstnanců.

Přestože divize investičního bankovnictví Barclays kdysi bývala hlavním pohonem růstu zisku, v poslední době zažívá propad. Zvláště kvůli slabé poptávce po vládních a firemních dluhopisech. V prvním čtvrtletí příjmy divize klesly o 28 procent. Divizi má proto opustit 7 000 zaměstnanců a do špatné banky chce Barclays převést majetek v hodnotě 90 miliard liber (tři biliony korun). Celkem divize čítá zhruba 26 000 zaměstnanců.

Podle generálního ředitele Antonyho Jenkinse by Barclays mohla po převodu divize evropského drobného bankovnictví do špatné banky tyto operace prodat nebo jejich část nabídnout k prodeji na burze. Divize působí ve Španělsku, Portugalsku, Itálii a Francii.

Hlavní fakta o Barclays

  • působí ve více než 50 státech 
  • zaměstnává kolem 140 000 lidí
  • založena v roce 1690, začínala v londýnské Lombard Street
  • 27. června 1967 spustila první bankomat na světě