Mírná zima odlákala turisty z Česka

Praha – Mírná zima odradila lidi od trávení dovolené v Česku. Počet těch, kteří od ledna do konce března přenocovali v hotelech a jiných ubytovacích zařízeních, klesl o 2,6 procenta. Přibylo sice zahraničních turistů, Čechů naopak ubylo.

Slunce a památky - zimní Praha letos návštěvníkům nabízela oboje. Jenže ani to nestačilo. Za tři měsíce jich sem přijelo míň než vloni. Ubylo hlavně ruských zákazníků. Dovolená v Evropě je teď totiž pro ně kvůli slabému rublu dražší. I tak je jsou ale po Němcích v tuzemsku nejčastějšími hosty.

„Velkou roli sehrálo počasí, zejména na horách. Češi totiž jezdili za lyžováním za hranice. Druhým důvodem je zásah České národní banky do kurzu. Lidé se obávali, že zahraniční dovolená v budoucnosti zdraží, proto omezili cestování po Česku a šetřili peníze na zahraniční cestu,“ myslí si místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

Letošní zima v Česku byla jednou z nejteplejších za poslední roky, řada hotelů a ubytoven tak byla poloprázdná. Teď už se ale vlekaři připravují na letní sezonu a doufají, že se hotely zase naplní. „Rozjely se nám všechny lanovky. V květnu zatím pouze o víkendech, od června potom už každý den s tím, že asi největším tahákem tohoto léta bude samozřejmě nová lanovka na Sněžku,“ uvedla Eva Lorencová z Infocentra Pece pod Sněžkou.

„Zimu bych do budoucna viděl jako nebezpečí. Sami provozovatelé horských středisek vědí, že musí služby lyžování nahradit jinými aktivitami, nabízet wellness atd.,“ komentoval Papež.

Přečtěte si: Výsledky ČSÚ

Tuzemských turistů ubývá, zahraničních přibývá

Zatímco ubývá tuzemských turistů, lidí ze zahraničí jezdí do Česka stále víc. Nejradši mají Prahu a Český Krumlov. „Potěšující je zvyšující se trend příjezdů ruské klientely a také rostoucí zájem Poláků a Slováků,“ řekl Papež. Nejvíc do Česka přijíždějí ze zahraničí Němci a Rusové. Právě u ruské klientely ale hrozí úbytek. Můžou za to sankce kvůli krizi na Ukrajině a celkové zdražení dovolených v Evropě. Na třetím místě se umístili turisté ze Slovenska. Z prvních deseti zemí, ze kterých zahraniční hosté přijíždějí nejčastěji, byl patrný pokles u hostů z Francie (o 10,7 procenta) či Nizozemska (o 8,3 procenta).

Papež: Turistům brání v cestování do regionů i vízová politika

„Celá republika se snaží, aby přetáhla turisty z Prahy aspoň na pár nocí i do dalších regionů, problém je ve vízové politice. Z Ruska nebo z Číny by mohlo přijíždět mnohem více lidí, ale vízová politika jim v tom brání. Přijíždějí do Čech jen na pár dnů, místo toho, aby přijeli na týden,“ uvádí Papež. 

Papež ovšem upozornil, že čísla ze statistického úřadu jsou z velké části jen kvalifikovaným odhadem. „Neexistuje přesná kontrola vstupu lidí do Česka,“ uvedl. Nastávající sezonu vidí pozitivně. „Lidí přijede hodně. Máme trochu obavy z hlediska tržeb, nedaří se nám totiž přilákat movité turisty, kteří požadují luxusní služby. Bez státní propagace to nejde a my si to musíme uvědomit,“ apeloval Papež.

Nejvíce turistů přibylo v Ústeckém kraji

Domácích hostů o 3,2 procenta ubylo, přestože počet zahraničních návštěvníků se meziročně navýšil o 1,6 procenta. Hosté preferovali čtyř- a tříhvězdičkové hotely. Celkem se v nich ubytovalo více než 1,7 milionu osob. Co se týče regionálního pohledu, hostů přibylo v devíti ze 14 krajů České republiky. Nejvíce pak v Ústeckém kraji. Průměrná doba pobytu byla v prvním čtvrtletí necelé tři noci. 

„Ideálním turistou je občan Ruska, následuje ho Číňan, který se sice zdrží krátce, ale utratí hodně peněz,“ říká Kateřina Petříčková z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.