Lotrinsko je pohřebiště továren, slibům prezidenta navzdory

Lotrinsko – Francouzským vládním socialistům za období vlády prezidenta Francoise Hollanda pšenka moc nekvete. Těsně před volbami do Evropského parlamentu se jejich diskuse točí nikoli kolem vítězství, nýbrž velikosti porážky. Lidé jsou s vládnutím prezidenta nespokojení a vyčítají mu řadu nesplněných slibů – hlavně na východě země, v Lotrinsku. Kdysi úspěšný průmyslový region pořád upadá a připomíná spíš pohřebiště továren.

Dělníci, kterým železářský gigant ArcelorMittal zavřel vysoké pece, vztyčili náhrobní kámen. „Zde, ve Florange, spočívají ostatky slibů prezidenta Hollanda.“ Stovkám lidí řekl, že podnik radši znárodní, než aby je připravil o práci.

Prezidentský slib přišel vniveč

„Naší vůlí je zařídit všechno tak, aby celý podnik mohl nějakým způsobem přetrvat,“ prohlásil prezident v listopadu 2012.

I přes sliby pece nakonec padly. Prezident prosadil zákon pojmenovaný právě podle Florange, který má podobným případům zabránit. I tak ho tu vítají pískotem. „V tomhle údolí už to nikdy nebude stejné. Podlehli jsme finančnímu barbarství,“ tvrdí odborový předák ve Florange Walter Broccoli.

Vysoké pece ve Florange se definitivně zavřely před rokem a rozšířily tak dlouhou řadu opuštěných továren připomínajících zašlou slávu lotrinského průmyslu. Spousty tavicích komplexů a dolů už podlehly dynamitu či rzi. Stejně tak dopadly i pece v sousedním Uckange – desítky let sem proudili dělníci z celé Evropy.

Socialisté zvolili speciální taktiku

Jeden z bývalých dělníků, florangeský předák Edouard Martin, míří do Evropského parlamentu. Za socialisty, stranu, proti které kdysi protestoval. „Socialistická strana sama požádala dělníka, aby vedl jejich kandidátku. To je podle mě docela frajeřina,“ říká Martin.

Zdali si totéž co Martin myslí i ostatní bývalí zaměstnanci, lze těžko odhadovat. Dá se ale předpokládat, že spojení se stranou, která nesplila sliby a stála tak místní dělníky tisíce pracovních míst, není ideální volba. Na takzvaném velkém východě, jak se oblasti přezdívá, kandiduje i jeden z předáků krajní pravice, která si v evropských volbách hodně věří.

Lotrinsko jako pohřebiště průmyslových areálů (zdroj: ČT24)