Velký dům za málo peněz - Detroit shaní nové residenty

Detroit - Opuštěné domy, prázdné ulice a nepořádek. Tak by se dal popsat obraz hned několika městských částí amerického Detroitu za poslední roky. Radnice by ho ráda změnila a do města dostala nové obyvatele. Američany lákají hlavně na levné bydlení. Koupit dům teď lze i on-line.

Dům o rozloze 140 metrů čtverečních, který má tři ložnice i garáž. Vyvolávací cena 1 000 dolarů. Vítěz aukce ho nakonec získal za 34 tisíc, tedy necelých 700 tisíc korun. Kdyby se za tolik prodávaly stejné byty v Praze, tak by asi na venkově nikdo nebydlel.

V první internetové aukci nabízí Detroit podobných domů v anglické čtvrti blízko centra dvanáct. „Chystáme se podobnou akci udělat i v okolí, nejspíš ale až v příštím roce. Počítáme s prodejem 400 až 600 domů. Chceme udat tak dva až tři denně,“ potvrzuje starosta Detroitu Mike Duggan.

Aukce má několik podmínek:

  • Účastnit se mohou jen obyvatelé státu Michigan.
  • Do 30 dnů od koupě se musí začít s rekonstrukcí.
  • Do půl roku se majitel musí nastěhovat.
  • V případě nesplnění podmínek jim městská rada dům vezme.

Ne všichni sdílejí stejné nadšení pro levný prodej

„Aby tu mohli lidé bydlet, musíme nejdřív udělat město bezpečným. Potřebujeme dobré městské služby, hlavně školy. Musí fungovat policie i pošta a platí to i pro hromadnou dopravu,“ upozornil místní obyvatel Craig Borieo.

Jediné, čemu se ve městě daří, je kriminalita a nezaměstnanost. Bez práce je skoro 20 procent lidí a třetina obyvatel žije pod hranicí chudoby. Detroit býval ještě před pěti lety výstavní síní amerického automobilového průmyslu. Ekonomická krize se tady ale podepsala víc než jinde.

Detroit hledá nové obyvatele (zdroj: ČT24)