Rusové chtějí dostavět Temelín z vlastních peněz

Praha - Ruský Rosatom nevzdává účast na dostavbě Temelína ani po zrušení tendru. Zástupci firmy nabízejí české vládě, že by dva bloky elektrárny vybudovali z vlastních peněz - formou půjčky. Píšou to Lidové noviny. Podobně chtějí Rusové stavět jadernou elektrárnu v Maďarsku.

Po zrušení tendru na dostavbu dvou bloků Jaderné elektrárny Temelín se začínají rozbíhat zákulisní jednání. Rusové nabízejí Česku půjčku, díky tomu by mohli obří zakázku dostat i bez výběrového řízení. 

„Ruská strana se při všech příležitostech snažila českým partnerům poskytnout veškeré informace, které se týkají projektu Temelín i všech možností spolupráce v jaderně-energetické oblasti. Pochopitelně se hovořilo i o možnosti půjčky, kterou by ruská strana pro temelínský projekt byla schopna poskytnout, byť výběrové řízení odpověď na tuto otázku nehledalo,“ prohlásil zástupce Rosatomu Leoš Tomíček.

Václav Bartuška, vládní zmocněnec pro energetickou bezpečnost

„Zástupci Rosatomu chodili za leckým, za mnou byli taky a slyšeli, že to prostě nepřipadá v úvahu, buď tendr, nebo nic. Žádná oficiální jednání ovšem neprobíhala.“

Rusové nabízí Maďarsku stamiliardovou půjčku

Kdyby si Česko s Rosatomem přece jen pláclo, následovalo by příkladu Maďarska. Tam se ruská strana s vládou dohodla, že dostaví dva nové bloky v Paksu, jediné jaderné elektrárně v zemi. To vše bez výběrového řízení a za půjčku deset miliard eur (273,9 miliardy korun). Dohodu ještě prověřuje Evropská komise, zda ujednání neodporují evropskému právu, především zákonu o zadávání veřejných zakázek.

Ruský rubl
Zdroj: ISIFA/Thinkstock/iStock/Vladimir Arndt

A zatímco premiér Sobotka důsledně trvá na transparentním výběrovém řízení, které zvýší tlak na cenu i kvalitu, ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) se tak odmítavě netváří: „My se zájmem sledujeme, jak dopadne maďarská historka, a pak se uvidí. Z tohoto hlediska je odložení výstavby vhodné, budeme se moci poučit.“

Vláda zatím nemusí spěchat. Na předložení koncepce jaderné energetiky v Česku totiž mají ministři financí a průmyslu čas do konce roku.

ČEZ se rozhodl zrušil tendr na dostavbu Temelína 10. dubna 2014. Důvodem zrušení tendru byla podle ČEZu neutěšená situace na energetickém trhu, ale také neochota české vlády výstavbu v Temelíně finančně podpořit.

Dva nové bloky temelínské elektrárny měly víc než zdvojnásobit její výkon, který činí 2 000 megawattů. Stavba měla být podle plánu dokončena v roce 2025, nové bloky by byly v provozu 60 let. Šlo o zakázku za cca 200–300 miliard korun.

Do soutěže o dostavbu dvou bloků Temelína se přihlásily americko-japonská společnost Westinghouse, česko-ruské konsorcium MIR.1200 (složené ze Škody JS a Rosatomu) a francouzská Areva. Firma Westinghouse Electric Company už dříve uvedla, že je rozhodnutím zrušit tendr v jeho finální fázi zklamána. Konsorcium MIR.1200 sdělilo, že se kvůli zrušenému tendru s Českem nebude soudit. Podobně pak postupovala i dříve vyloučená Areva.

Rusko má velký zájem dostavět Temelín (zdroj: ČT24)
Vydáno pod