Fessenheim - symbol francouzského jádra, který brzo skončí

Paříž - Francie řeší budoucnost nukleární energie. Sama se přitom s 19 jadernými elektrárnami a 58 reaktory může v tomto směru považovat za velmoc. Jenže socialistická vláda, i pod vlivem katastrofy v japonské Fukušimě, teď uvažuje o změnách. Jádrem debaty je nejstarší jaderné zařízení ve Fessenheimu, častý terč protestních akcí.

Nejstarší francouzská jaderná elektrárna se má zavřít za dva roky. Ještě před dvěma lety přitom zajišťovala devadesát procent spotřeby elektřiny v celém alsaském kraji. 

Častý terč ekologických protestů

Fessenheim, jedno z nejstřeženějších míst ve Francii, láká zejména demonstranty například z hnutí Greenpeace. „Ať nám nevykládají, že se zavře v roce 2016, dobře víme, že to není pravda. Musí se zavřít okamžitě, každou chvíli se může stát nehoda,“ říká předseda hnutí „Stop jádru“ Rémi Verdet. A nově se začalo protestovat i proti jejímu zavření. Místní však tuší, že si elektrárnu, jejíž stavbu nařídil už generál de Gaulle, neudrží. 

Elektrárnu už léta provázejí drobné defekty a tragédie v japonské Fukušimě emoce ještě vyhrotila. Proto jadernou velmoc donutila myslet jinak a Fessenheim má být první vlaštovka. „Je to přeshraniční symbol. Na druhé straně vody je Německo. Máme zodpovědnost vůči ostatním evropským národům,“ míní Cyrille Cormier z hnutí Greenpeace. 

Konec nejstarší jaderné elektrárny ve Francii (zdroj: ČT24)

Právě Německo začalo po Fukušimě plánovat úplný přechod na jiné zdroje energie. Francouzi jsou oproti nim váhavější. Současná nepopulární vláda ale potřebuje podporu zelených. Dny nejstarší jaderné elektrárny se tak krátí.

Jaderná elektrárna Fessenheim

  •  má výkon 1800 megawattů
  • její dva tlakovodní reaktory jsou v provozu od roku 1977, je tak nejstarší ve Francii
  • leží na východě země (nejbližší města Mulhouse a Colmar) u hranice s Německem, v oblasti náchylné k zemětřesením
  • francouzský prezident François Hollande v rámci svých předvolebních slibů uvedl, že plánuje elektrárnu do roku 2016 zavřít
Vydáno pod