Vláda odsouhlasila sklad Amazonu v Brně

Praha - Vláda schválila povolení pro společnost Amazon, ta tak může postavit v Brně na Černovických terasách svůj sklad. České televizi to řekl brněnský primátor Roman Onderka. Americká internetová firma po průtazích z české strany od investice nejdřív odstoupila, teď si nechává čas na rozmyšlenou.

Vláda dnes schválila usnesení, na jehož základě může zastupitelstvo Brna změnit územní plán tak, aby developer mohl v průmyslové zóně postavit distribuční centrum firmy Amazon. Vláda si před deseti lety totiž při převodu zóny ze státu na město dala podmínku, že zde nesmějí stát sklady. 

„Vláda učinila maximum pro to, aby přispěla k možné investici společnosti Amazon v Brně, nyní je věc v rukou brněnského zastupitelstva a firmy Amazon,“ prohlásil premiér Sobotka. Firma musí podle něj ovšem splnit podmínku, že ve skladě zaměstná alespoň 1 500 lidí. 

Na tahu je teď brněnské zastupitelstvo 

O dalším vývoji by měli Brněnští hlasovat už příští týden. „Další krok by měl nastat příští týden na jednání zastupitelstva města Brna, kde by se měl změnit územní plán v dané lokalitě. Pokud se tak stane, nic nebrání tomu, aby Amazon mohl postavit v Brně své distribuční centrum,“ potvrdil brněnský primátor. 

Ředitel CTP Invest rozhodnutí vlády uvítal: „Je to pozitivní signál. Očekáváme, že zastupitelé změnu územního plánu podpoří.“ Jak hlasování dopadne, nechce ale primátor Onderka (ČSSD) po předchozích peripetiích odhadovat. „Věřím však, že to dopadne dobře a změnu schválíme,“ řekl. Jasné stanovisko Amazonu však do té doby nejspíš Brno nezíská. 

Zástupci Amazonu si vzali čas na rozmyšlenou poté, co brněnské zastupitelstvo v polovině dubna teprve napočtvrté schválilo smlouvy s developerem. 

Amazon po předchozích třech nesouhlasech brněnského zastupitelstva s prodejem pozemků pro CTP Invest oznámil počátkem dubna, že s Brnem už nepočítá. Po dubnovém souhlasu zastupitelů ale zástupci firmy jednali s premiérem Bohuslavem Sobotkou a ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem. Sobotka pak koncem dubna řekl, že jasné stanovisko Amazonu ke stavbě skladu očekává za jeden až dva měsíce. 

Karel Taschner, mluvčí Amazonu:

„Vzhledem k předchozím rozhodnutím brněnských zastupitelů ohledně plánované investice jsme se rozhodli rozšířit oblast hledání vhodných lokací do celého regionu střední a východní Evropy. Dokud nebude tento proces plně dokončen, nemůžeme k tomu poskytnout více informací.“

Developer CTP, který měl obří distribuční centrum v Brně stavět, minulý týden nicméně znovu zažádal o posouzení dopadů stavby na životní prostředí – zadal takzvanou studii EIA. Znovu tak běží lhůta pro vyjádření veřejnosti k projektu, uvedlo brněnské občanské sdružení Čisté Tuřany, které se staví proti stavbě skladu.

Obří distribuční centrum o rozloze 95 000 metrů čtverečních plánoval Amazon otevřít v Brně v lokalitě Černovické terasy. Pro místní zastupitele a občanské sdružení Čisté Tuřany byla ale zásadní výstavba napojení na dálnici D1. 

Další centrum firmy Amazon má vzniknout v Dobrovízi u Prahy. (Více čtěte ZDE.) Internetová společnost chce do výstavby obou center investovat stovky milionů eur. Každé prý zaměstná minimálně 1 500 lidí.  

Oba sklady v České republice se mají stát součástí sítě 25 podobných provozů rozmístěných v sedmi evropských zemích. Neznamená to ale, že by čeští zákazníci mohli nakupovat na české pobočce. Půjde pouze o jakási evropská překladiště.  

Výstavbu velkých logistických center plánuje Amazon také v Polsku – počátkem loňského října oznámil, že v příštích dvou letech vybuduje u našich severních sousedů tři areály. V každém z nich zaměstná zhruba 2 000 lidí nastálo a další 3 000 přijme na sezonu.

Plánované sklady společnosti Amazon
Zdroj: ČT24