Island vyslyšel občany - stažení žádosti o členství v EU odložil

Reykjavík - Island odložil zamýšlené stažení své žádosti o členství v Evropské unii. Tamější euroskeptická vláda, která loni přístupové rozhovory s EU přerušila, se tak rozhodla po tlaku desítek tisíc obyvatel země volajících po referendu o vstupu do Unie.

Kabinet čelí jednak petici podepsanou 55 000 občany, která vybízí k uskutečnění referenda, jednak nedávnému průzkumu veřejného mínění, v němž se pro referendum vyslovilo více než 80 procent dotázaných. V březnu a dubnu stejný cíl podpořily desítky tisíc demonstrantů. V zemi žije zhruba 322 000 lidí.

Islandský ministr zahraničí Gunnar Bragi Sveinsson nicméně podle agentury Reuters uspořádání referenda neslíbil a naopak předpověděl, že se stažením žádosti bude opět zabývat parlament na podzim.

Nynější vláda pravého středu, složená ze dvou euroskeptických stran, vypracovala už návrh zákona, na jehož základě by přihláška o členství v EU, podaná předchozí vládou v roce 2010, byla zcela stažena. Vláda přitom zřejmě couvá ze svého předvolebního slibu, že uspořádá o této otázce referendum.

Island je součástí schengenského prostoru a Evropského hospodářského prostoru. Hlavní překážkou začlenění ostrovní země do EU jsou spory o rozsah rybolovu.

Zastánci členství v EU poukazují zejména na výhodu společné měny eura, které by podle nich přispělo ke stabilizaci ostrovní ekonomiky.