Stavebnictví jako tonoucí plavec - firmy za to viní stát

Praha - Většina stavařů v Česku není spokojena s chováním státu. Skoro 98 procent ředitelů stavebních firem kritizuje především nekoncepční investiční politiku a složitou legislativu, která brzdí zahájení nových projektů. Vyplývá to z aktuální Kvartální analýzy českého stavebnictví. Špatná stavební politika se promítla hlavně do výstavby dopravní infrastruktury.

Obor teď podle prezidenta Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václava Matyáše doplácí na to, že v poslední době zcela zamrzla příprava velkých staveb. České stavebnictví se od svého vrcholu propadlo o přibližně čtvrtinu svého obratu a nové zakázky nejsou. O střední a menší zakázky soutěží i velké firmy, pro které tento segment dříve zajímavý nebyl. To vše ještě vyostřilo tvrdou konkurenci.

„Sklízíme ovoce nešťastného zastavení investiční výstavby v uplynulých pěti letech,“ uvedl Matyáš v rozhovoru pro ČT24. Podle něj mají kvůli tomu teď stavebníci problémy s čerpáním evropských peněz a vůbec se zahajováním staveb. Složitá legislativa prý neumožňuje zahájit nové projekty rychle. „Legislativa je u nás bruselštější než Brusel. Letité dlouhé lhůty investorské přípravy realizace se musí na výkonnosti projevit negativně,“ upozornil. 

Náměstek ministra průmyslu a obchodu pro stavebnictví Jiří Koliba:

„Jsme v situaci tonoucího plavce, který se sice již odrazil metr ode dna, ale k hladině mu pořád ještě scházejí metry dva.“

Stavebnictví také nepřispívá ani to, že velmi často dochází k výměnám na klíčových ministerských postech, zejména na ministerstvu dopravy, ale i na dalších úřadech. A stavebníci negativně hodnotí i náhlá rozhodnutí státu o změnách investiční politiky.

„Stavebnictví je svým výkonem přímo vázáno na stát až téměř čtyřiceti procenty, což je obrovský podíl. Navíc i další část výkonu sektoru - zakázky od privátních investorů - je úzce spojena s chováním státu. Nečekané změny například v oblasti DPH znejišťují developery, kteří pak odkládají realizaci nových staveb, a tedy i zakázky pro stavební firmy,“ upozornil ředitel analytické společnosti CEEC Research Jiří Vacek. 

České stavebnictví přišlo během krize o 443 miliard korun, což je obrat za celý jeden rok. Práci v oboru od roku 2008 ztratilo na 50 tisíc lidí. O čtvrtinu také klesl počet velkých stavebních firem.

Stát tlačí na cenu, firmy pak neplatí subdodávky

Stavebníci kritizují i to, že stát se snaží co nejvíce stlačit cenu veřejných zakázek. Veřejní investoři prý vyhodnocují zakázky primárně podle kritéria nejnižší nabídky. Některé firmy přitom nabízejí takové ceny, u kterých je předem jasné, že z toho nemohou práci zaplatit. Doplácejí na to pak především jejich subdodavatelé.   

„Ředitelé stavebních společností hovoří o některých firmách, které nabízejí investorům nízké realizační ceny již s vědomím, že se na subdodavatele na konci tohoto ´potravního´ řetězce již nedostane, případně že budou vyplaceni pouze částečně a bude jim nabídnuta možnost jiné zakázky někdy v budoucnu,“ upozornil na nešvar Vacek. 

Vydáno pod