Trable ČEZu v Bulharsku - obvinil ho antimonopolní úřad

Sofia - Společnost ČEZ čelí obvinění bulharského antimonopolního úřadu. Společně s firmami Energo-Pro a rakouskou EVN údajně zneužíval dominantního postavení na trhu. Poskytovatelům televize, telefonních služeb a internetu účtoval přemrštěné ceny za přístup k rozvodným sítím. S informací přišla agentura Reuters. Proti rozhodnutí se firma může odvolat.

Bulharský antimonopolní úřad dnes obvinil české energetické společnosti ČEZ a Energo-Pro a rakouskou společnost EVN, že porušily bulharská pravidla pro ochranu hospodářské soutěže.  

Úřad uvedl, že poskytovatelům televizních, telefonických služeb a internetu stanovily společnosti nesmyslně vysoké ceny za přístup ke svým rozvodným sítím. ČEZ obvinění odmítá. „Ceny za přístup k rozvodným sítím stanovil nezávislý certifikovaný ocenitel a jsou výrazně nižší než v jiných státech, ve kterých je využití sloupů k těmto účelům povoleno. Mimo to je pouze na rozhodnutí majitele vedení, jak s ním naloží,“ uvedla mluvčí společnosti ČEZ Barbora Půlpánová.  

Společnosti mají podle bulharských médií 30 dní na to, aby se proti rozhodnutí antimonopolního úřadu bránily. Poté komise rozhodne o pokutách.  

Beneš ujišťuje: O licenci v Bulharsku nepřijdeme 

V Bulharsku se ČEZ potýká s problémy již delší dobu. S bulharským kabinetem se ČEZ pře o to, jestli dluží za faktury státních společností, nebo naopak státní společnosti dluží jemu. Zmíněnou trojicí zahraničních distributorů energie se již zabývá bulharský energetický regulátor DKEVR, který kvůli sporu zahájil jednání o případném odebrání prodejních licencí.

Generální ředitel společnosti ČEZ Daniel Beneš dnes nicméně ujistil, že ČEZ určitě o licenci v Bulharsku nepřijde. „Pokud by se to stalo, považovali bychom to za příkoří v rozporu s mezinárodními pravidly a samozřejmě bychom se bránili jak u bulharských soudů, tak u Evropské komise,“ uvedl. 

Jenže tím problémy ČEZu na Balkáně nekončí. V Bulharsku a Albánii se proti české firmě dokonce masově protestovalo. Lidé se bránili vysokým účtům za elektřinu a nelíbilo se jim, že cizí společnost má miliardové zisky. Zatímco v Bulharsku hrozí ČEZu ztráta licence na distribuci elektřiny, v Albánii o ni už přišel a nad svou dceřinou firmou postupně ztratil kontrolu. Nyní se s tamní vládou soudí v arbitráži o náhradu škody. 

Rumunsku zase společnost řeší dotace na obnovitelné zdroje. Provozuje tady totiž obrovský větrný park a zvažuje, zda ho neprodat. O elektrárnu se prý zajímaly zahraniční penzijní fondy.

ČEZ dnes zveřejnil i své hospodářské výsledky. V prvním čtvrtletí mu klesl meziroční zisk o 44 procent skoro na 10 miliard korun. Přispělo k tomu hlavně zlevňování elektřiny.  

Studio ČT24: ČEZ a další energetické společnosti mají v Bulharsku problémy (zdroj: ČT24)