Česká ekonomika si v prvním kvartálu připsala dvě procenta

Praha – Tuzemská ekonomika v prvním čtvrtletí roku meziročně vzrostla o dvě procenta. Ve srovnání s předchozím kvartálem hospodářství stagnovalo. Důvodem není špatný vývoj ekonomiky, ale pokles relativně vysokého inkasa spotřební daně z konce loňského roku, kdy se obchodníci předzásobili tabákovými výrobky. Předběžná čísla zveřejnil Český statistický úřad.

Analytici meziroční růst očekávali, v mezičtvrtletním srovnání počítali dokonce s poklesem. Stagnaci lze tedy považovat za dobrý výsledek, i když tak na první pohled nevypadá. „Vzhledem k tomu, že HDP ve čtvrtém čtvrtletí byl výrazně jednorázově nadhodnocen, tak jsme se obávali hlubšího propadu. To se naštěstí nepotvrdilo. Výsledek naopak ukazuje na pokračování slušného růstu,“ neskrýval optimismus Václav Franče z Raiffeisenbank.

Taky partner PwC Jiří Moser se domnívá, že ekonomika má letos našlápnuto k růstu. „Pro oživení hovoří i poslední čísla z průmyslu, který těží zejména z příznivého vývoje německé ekonomiky, našeho největšího obchodního partnera, a pomáhá mu rovněž slabá koruna,“ vysvětlil ekonom.

Německé hospodářství v prvních třech měsících roku zdvojnásobilo mezičtvrtletní růst na 0,8 procenta a meziroční růst na 2,5 procenta. Dosáhlo tak nejrychlejšího tempa růstu za poslední tři roky.

V eurozóně se hrubý domácí produkt v prvním čtvrtletí meziročně zvýšil o 0,9 procenta. V mezičtvrtletním srovnání však stoupl pouze o 0,2 procenta. V celé EU ekonomika podle Eurostatu meziročně stoupla o 1,4 procenta, mezičtvrtletně o 0,3 procenta.

Jeho slova potvrzují i statistici. O meziroční růst se podle nich zasloužil právě zpracovatelský průmysl, který těžil z nízké srovnávací základny v loňském roce a rostoucí poptávky v tuzemsku i za hranicemi. „Výrazně se dařilo zejména výrobě dopravních prostředků, pryžových a plastových výrobků a také dalším průmyslovým odvětvím, která byla schopna pružně reagovat na rostoucí domácí i zahraniční poptávku,“ uvedl ČSÚ.

„Začíná se přidávat i domácí poptávka – došlo ke zvýšení jak spotřebních výdajů, tak firemních investic,“ doplnil David Marek z Patria Finance.

Ekonomové předpovídali ještě lepší čísla

Od meziročního srovnání přesto analytici čekali víc. „Střízlivé odhady mluvily o růstu o 2,2 procenta, ty odvážnější dokonce překračovaly hranici 2,5 procenta. Vysoké odhady přicházely hlavně proto, že před rokem vrcholila druhá vlna krize, nastal velký propad ekonomiky. Srovnávací základna byla velmi nízká, a tak očekávání v letošním roce byla vysoká,“ poznamenal Michal Kozub ze společnosti Home Credit.

V následujících měsících se podle něj bude výkon ekonomiky dále zvyšovat. „Další čtvrtletí by mohlo přinést silný výsledek, který by se mohl blížit hranici až 2,5 procenta. Prozatím totiž nejsou vidět velké bariéry, které by ekonomiku brzdily. Průmysl má dostatek zakázek a překvapivě i stavebnictví zažívá sporadické zlepšení. Jedním z velkých faktorů je stále nezaměstnanost, která klesá pouze díky sezoně,“ shrnul Kozub.

Zpřesněné údaje o vývoji ekonomiky v prvním čtvrtletí zveřejní Český statistický úřad ve středu 4. června.