Seznamte se: Skládací kolo, do jehož vývoje EU investuje 44 milionů

Brusel - Nejmenší a nejlehčí skládací jízdní kolo na světě je podle Evropské unie řešení problému dopravy ve městech, znečištěného vzduchu i chátrající kondice Evropanů. Projekt kola, které se dá za okamžik složit do velikosti tašky na notebook, vyvolal řadu pozitivních ohlasů. Rozruch ale vyvolalo i množství peněz, kterými chce EU tento projekt podpořit – částka 44 milionů korun je podle redaktora časopisů Velo a Cykloturistika Martina Raufera šokující.

Evropští poslanci si myslí, že znečištěnému ovzduší ve velkých městech zásadně pomohou skládací kola. „Jízda na kole je praktickým způsobem dopravy. Ve městě ji ale komplikují nebezpečné úseky a do MHD se s běžným kolem nevejdete. Navíc výjimečné nejsou ani krádeže kol,“ podotkl mediální zástupce Evropské komise Ondřej Micka.

Proto se přišlo s návrhem podpořit projekt Bike Intermodal na vývoj nového kola, které bude skladné a zároveň mít malou hmotnost. Prototyp kola váží 7, 5 kilogramu a měl by se dát složit do velikosti kufru. „Projekt je typem inovace, kterou Evropa potřebuje ke zlepšení životní úrovně a ekonomické konkurenceschopnosti,“ doplnil Micka.

Kolik by mělo minikolo stát

  • Bez elektromotoru: 22 000,-
  • S elektromotorem: 35 000,-
  • S pevným převodem: 13 500,-

Otázkou zůstává, jestli nebude prodej takového kola úspěšný především v západních zemích Evropy. V Česku si za takovou cenu mnozí možná pořídí velmi kvalitní kolo se všestranným využitím.

Raufer: Částka na podporu od EU je šokující

„Kolo vypadá moc hezky, zajímavá je hmotnost i velikost složeného kola. Nicméně z našeho pohledu jsou skládací kola dnes nabízená na trhu naprosto dostačující. Navíc mě šokuje ta částka, která na to byla vynaložená. Prostředky by se daly využít na propagaci cyklistiky jako takové či zdravého životního styl,“ upozornil redaktor časopisů Velo a Cykloturistika Martin Raufer.

Skládací kolo s posvěcením EU (zdroj: ČT24)