Příliš plýtváme, z potravin tak možná zmizí „minimální datum trvanlivosti“

Praha - V Evropské unii se každý rok vyhodí odhadem 89 milionů tun potravin, které by se klidně mohly zkonzumovat. Vlády Švédska a Nizozemska proto poslaly Evropské radě dopis, v němž navrhují diskusi o povinném označení „minimální trvanlivost“. I po tomto datu jsou totiž podle ředitele Odboru potravinářské výroby a legislativy Jinřicha Fialky potraviny obvykle vhodné ke konzumaci a nemají vliv na lidské zdraví.

V Bruselu dnes ministři zemědělství jednali o tom, jestli kvůli plýtvání zrušit minimální datum trvanlivosti. Podle českého ministra Mariana Jurečky Praha podobné úvahy principiálně neodmítá, bude však záležet na jejich konkrétní podobě. „Je to otázka, aby se inspekční orgány vyjádřily, zda u některých výrobků je to rozvolnění ku prospěchu a bezpečnosti spotřebitele,“ řekl ministr v Bruselu. Prostor pro diskusi podle něj existuje, bude ale třeba vyhodnotit případná konkrétní rizika. 

Švédsko a Nizozemsko jsou zase jednoznačně pro, aby se rozšířil seznam potravin s dlouhou trvanlivostí, u kterých by se nemuselo datum uvádět. Systém označování data trvanlivosti na potravinách ale podle nich rušit možné není. 

Iniciativa Švédska a Nizozemska reaguje na to, že kvantum potravin, které se vyplýtvají, je poměrně zásadní. Průměrný občan EU za svůj život zkonzumuje na 60 tun potravin. V rámci EU by se tak z vyhozených potravin najedlo téměř 1,5 milionu lidí ročně - v případě afrických zemí by to bylo o desítky milionů víc.

Evropská unie by se tedy měla zaměřit na použití dat, která regulují dobu, po kterou je možné jídlo zkonzumovat:

Datum minimální trvanlivosti: „Datum, do kterého má daná potravina zachovány specifické vlastnosti (kvalitativní parametry). Musí být nicméně splněna podmínka skladování,“ potvrdil Fialka.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/Thinkstock

Potraviny s prošlou dobou minimální trvanlivosti je možné uvádět do oběhu, pokud jsou jako prošlé označeny, umístěny a jsou zdravotně nezávadné. Odpovědný je tedy ten, kdo potraviny prodává v obchodní síti. Podle Fialky zde může dojít k poklesu kvalitativních znaků, nicméně ne k ohrožení zdraví.

Datum použitelnosti: Jedná se vždy o potraviny, které podléhají rychlé zkáze. Hrozí zde zdravotní nebezpečí v případě překročení této lhůty. Potravina se musí označit „Spotřebujte do“ a na etiketě musí být popis podmínek uchování (skladování, teplota). Jedná se o potraviny zejména živočišného původu.

Potravin bez data označení trvanlivosti: Do této skupiny patří například jedlá sůl, cukr v pevné formě, ocet, žvýkačky, alkohol (více než 10%).

Vydáno pod