Dobrovíz: Podívejte se, jak se žije ve stínu Amazonu

Dobrovíz (Praha-západ) - Zatímco brněnští zastupitelé stále bojují o přítomnost největšího on-line obchodu na světě, ve středočeské Dobrovízi už mají jasno. Dnes večer místní zastupitelstvo dojednávalo detaily smlouvy, například možnou výstavbu nové čističky odpadních vod nebo změnu termínu dokončení obchvatu, na čemž ale developerská firma netrvá. Termín je tak nadále stanovený na konec roku 2015. Jak se žije v malebné Dobrovízi, které za humny vyroste největší logistické centrum v zemi? Přímo do místa se vypravil náš fotoreportér.

Výstavba haly v Dobrovízi měla začít co nejdříve. Distribuční centrum má mít rozlohu 95 000 metrů čtverečních a práci v něm má najít nejméně 1 500 lidí, v předvánoční špičce ještě více. Schvalování ale provázely dlouhé dohady dvou protichůdných skupin. Jedněm vadí zvýšený hluk a doprava, druzí mají nabídku Amazonu za jedinečnou investici.

Smlouva s developerem po dlouhých jednáních dospěla do konečné podoby a vedení obce ji v polovině února představilo místním, jichž se v sále kulturního domu sešly asi tři desítky. Na jednání tehdy dorazil i ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Na jednání někteří lidé vyjádřili obavu, aby developer stihl vybudovat obchvat, jak se chce zavázat ve smlouvě, a zda je to reálné vzhledem k vlastnictví pozemků. Mládek v této souvislosti připomněl, že z nedokončení stavby v termínu by vyplývala sankce. Prohlásil také, že podoba smlouvy se od minulého týdne velmi výrazně posunula ve prospěch lidí v Dobrovízi. Totéž tvrdil i zástupce společnosti CzechInvest. Místní ale jejich slova příliš neuspokojila.

Amazon je největším a jedním z nejstarších internetových obchodů na světě. Jeff Bezos firmu založil v roce 1994 a stále stojí v jejím čele. Na internetu začal Amazon fungovat v červenci 1995 a nyní má 97 tisícovek zaměstnanců.