Babišem navrhované omezení paušálů neprojde přes lidovce

Praha - Plán ministra financí zrušit daňové slevy živnostníkům s paušály narazil v koalici. Proti se postavila KDU-ČSL. Pokud by odpadla úleva skoro 25 tisíc ročně, zvýšily by se odvody statisícům drobných podnikatelů. Lidovce nepřesvědčil ani souběžný návrh Andreje Babiše, aby si tato skupina mohla nově odečíst sumu na dítě a na partnera.

„Mně to přijde jako úder do žaludku od státu. Pracuji sám, nemám dovolenou, nemám sociální jistoty,“ říká IT konzultant a ředitel mateřské školky U Vrbiček Vojtěch Vrba. Jako IT konzultant používá 60procentní paušál a zrušení slevy na poplatníka by pro něj znamenalo čistou ztrátu téměř 25 tisíc korun ročně. Navíc by mu nepomohl ani plán ministerstva financí vrátit živnostníkům daňovou slevu na manželku a na dítě - potomky si totiž z daní odepisuje jeho žena. 

Nakonec ale možná živnostníci o slevu nepřijdou. Návrh ministra financí dnes totiž odmítli koaliční lidovci. A bez nich Babiš svůj návrh neprosadí. Plán ministra financí dnes podporuje ve sněmovně jen hnutí ANO a ČSSD. „Nepokládám daňové změny, které se týkají živnostníků, za tak dramatické,“ uvedl už dříve premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. 

Marian Jurečka, 1. místopředseda KDU-ČSL

„Tento návrh nepodpoříme, protože si dokážu představit, že je i protiústavní. Nevidíme důvod diskriminovat ty, kteří daní paušálem.“ 

Bez lidovců většina padá

Jenže obě největší sněmovní strany mají v dolní komoře jen menšinu 97 z 200 hlasů. Ostatní strany zprava doleva jsou jednoznačně proti. Vadí jim, že by drobní podnikatelé kvůli zrušení základní daňové slevy platili vyšší odvody. „Odmítáme zvyšování daní živnostníkům, zvláště v současné době, kdy máme více než 600 tisíc nezaměstnaných osob,“ argumentuje předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura. 

Zrušení slevy na dani by se mohlo dotknout až 524 tisíc živnostníků s paušály. Do rozpočtu by od nich pak mohly přijít až tři miliardy ročně. „Takto získaná koruna do státního rozpočtu není šťastná, hledejme daňové rezervy někde jinde,“ vyzývá i místopředseda KSČM Jiří Dolejš. 

Ministr financí je ochotný o svém původním návrhu jednat. Už ve středu se kvůli němu sejde se zástupci podnikatelů a živnostníků. Podnikatelé však zrušení základní daňové slevy jednoznačně odmítají. „Dotkne se to až půl milionu nejmenších živnostníků, kteří prostě přestanou podnikat,“ varuje šéf Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karel Havlíček. 

Vláda projedná návrh na zrušení osobní daňové slevy pro živnostníky s paušály za měsíc. Poslanci by pak měli plány ministerstva financí schvalovat v létě. 

  • Lidí, kteří pracují jako osoba samostatně výdělečně činná (OSVČ), je v Česku přes milionPomocí paušálů daní příjmy zhruba polovina z nich, v roce 2012 to bylo necelých 524 tisíc. 
  • Nejčastěji si odečítají 60 procent, to je sazba pro živnostníky. Naopak nejméně lidí využívá 40procentní výdaje, což se týká například umělců. Nejvíce, tedy 80 procent, mají řemeslníci a zemědělci.  
  • Ministerstvo financí teď navrhuje, aby nejvyužívanější šedesátiprocentní tarif platil jen pro ty s obratem pod dva miliony korun. Nižší sazby už tuhle hranici mají. 
  • Průměrná daň, kterou jedna OSVČ skrze paušály ročně zaplatí, činí něco málo přes 19 300 korun. Celkem tak více než milion lidí odevzdal loni státu 1,4 miliardy korun, zatímco čtyři miliony zaměstnanců skoro 85 miliard.