Pozdní rozhodnutí? Brněnští zastupitelé sklad Amazonu chtějí

Brno - Brněnští zastupitelé se znovu snaží nalákat firmu Amazon do průmyslové zóny Černovická terasa - schválili změnu územního plánu, díky které by tam společnost mohla vybudovat zvažované logistické centrum. Radní se už v dubnu vyslovili pro prodej pozemků developerovi. Ovšem Amazon ještě před tím prohlásil, že už hledá jiné lokality ve střední a východní Evropě.

Amazon se rozhodl, že teď bude Brno pro změnu napínat on. Rozhodnutí, jestli do Brna skutečně půjde, by mělo padnout do poloviny června. „Dnešní rozhodnutí bereme na vědomí. Na základě předchozích rozhodnutí brněnského zastupitelstva o naší plánované investici, která jsme vždy plně respektovali, jsme rozšířili hledání vhodných lokalit na celý region střední a východní Evropy. Dokud nebude tento proces plně dokončen, nemůžeme poskytnout více informací,“ vysvětlil mluvčí Amazonu v ČR Karel Taschner.

Developer věří, že Amazon bude přeci jen v Brně

O poznání pozitivnější je však developer. „Zaznamenali jsme obrovský krok vpřed. Další vývoj bude na úřadech, které řeší proces EIA, územní rozhodnutí a stavební povolení. Amazon jsme informovali, dnešní výsledek uvítal. Myslím, že se v nejbližší době rozhodnou pro Brno,“ nechal se slyšet regionální ředitel CTP Tomáš Budař. 

Mluvčí Amazonu Taschner následně České televizi řekl, že pokud by si firma nevybrala pro svůj projekt jiné místo, bude znovu uvažovat o brněnské průmyslové zóně v Černovicích.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) rozhodnutí brněnských zastupitelů přivítal. Vláda i město podle něj v této věci udělaly maximum, další rozhodnutí teď leží na bedrech investora.

Aktualizace byla posledním potřebným krokem k tomu, aby developer mohl pro Amazon logistický sklad postavit. „Zrušení regulativů pro oblast Černovické terasy je závěrečným krokem k tomu, aby investor zahájil přípravné kroky vedoucí k výstavbě logistického centra americké firmy Amazon… Je to maximum toho, co mohlo Brno udělat pro to, aby kromě pracovních míst vznikl ve městě také dálniční nájezd,“ uvedl brněnský primátor Roman Onderka (ČSSD). Pro změnu územního plánu hlasovali zástupci ČSSD, KDU-ČSL a TOP 09, proti naopak vystupovala ODS, zelení a komunisté.

V červnu se rozhodne, jestli na Černovické terase začne proudit větší doprava

Kritici rozhodnutí přitom namítají, že Brno udělalo chybu, protože do průmyslové zóny pustí jakékoli sklady či chemický průmysl. Navíc varují před výrazným nárůstem dopravy v přilehlých městských částech Slatina, Tuřany a Černovice, kde už je nyní dopravní zatížení veliké.

Rozhodnutí zastupitelů se týká i smluvního vztahu s Ředitelstvím silnic a dálnic, který byl v nedávné době podepsán a znamená zahájení příprav k vybudování dálničního nájezdu na Černovickou terasu. To by mělo dopravě v Černovicích a Slatině odlehčit.

Plánovaný exit z D1 do průmyslové zóny
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Amazon v Brně?

  • Záměr postavit v Brně distribuční centrum oznámil investor už na podzim loňského roku. Pro svůj záměr si Amazon vybral lokalitu Černovická terasa. Jenže stavbu centra zbrzdil chybějící nájezd na dálnici i podoba územního plánu, kterou tento typ stavby v městské části Slatina neumožňuje.
  • Zastupitelé jednali o podobě smlouvy s developerskou firmou, která má pro Amazon centrum postavit, celkem čtyřikrát. Teprve v polovině dubna projekt podpořil dostatečný počet zastupitelů. Klíčové ano ale zaznělo až ve chvíli, kdy Amazon řekl, že s Brnem už nepočítá, protože se v něm necítí vítaný.
  • Po jednání s developerem a se zástupci vlády si vzal Amazon čas na rozmyšlenou. Už teď je ale jasné, že dokončit stavbu překladiště do konce letošního roku není možné. Developer totiž musí vykoupit pozemky pro dálniční sjezd a počkat na změnu územního plánu. Centrum tak nevyroste dřív než příští rok.
  • Po třetím odmítnutí se začala o třímiliardovou investici hlásit i další místa – prostor nabídla průmyslová zóna Mošnov, Holešov na Kroměřížsku, další místa vytipovala přímo česká vláda. S vlastní iniciativou přišel i Jihomoravský kraj, který nabídl krajské pozemky u letiště, na druhé straně dálnice.

Developer v Dobrovízi netrvá na změnách termínů

Developerská společnost Panattoni, která připravuje stavbu distribučního centra v Dobrovízi u Prahy, dnes znovu jednala s obcí o dodatcích ke smlouvě o spolupráci. Musí ještě dořešit umístění nové čistírny odpadních vod. Ředitel společnosti Pavel Sovička řekl, že netrvá na posunutí termínu dokončení obchvatu. Ten tedy zůstává stanovený na konec roku 2015, ačkoliv se dokončení distribučního centra oproti původním plánům posunulo na léto 2015. Smlouva včetně dodatku by měla být podepsána v červnu.

Dohodu brzdí jednání ohledně zvýšení kapacity stávající čistírny odpadních vod a výstavby nové pro distribuční centrum. V obou případech bude investorem právě developerská společnost. Ta nyní řeší umístění nové čistírny, protože obyvatelům se nelíbilo její umístění 80 metrů od obytné zóny. „Dohodli jsme se, že se pokusíme změnit umístění stavby čistírny o přibližně 100 metrů dál,“ uvedl Sovička. Dodatek, který je podmínkou podepsání smlouvy, projednávali zastupitelé už podruhé, stejně jako před několika týdny i dnes rozhodování o jeho schválení odložili. Podobu smlouvy o spolupráci schválili v únoru, podepisovat ji budou zároveň s dodatkem, který však musí nejdříve schválit.