Čína s Gazpromem podepsala dodávky plynu na třicet let

Peking – Ruský plynárenský monopol Gazprom podepsal dlouho očekávanou dohodu o dodávkách zemního plynu do Číny. Hodnota kontraktu činí podle šéfa Gazpromu Alexeje Millera více než 400 miliard dolarů (osm bilionů korun). Smlouva má Rusku pomoci snížit závislost exportu na Evropě, která je hlavním odběratelem ruského plynu.

Šéf Kremlu Vladimir Putin už v úterý přijel do Pekingu uzavřít kontrakt na dodávky zemního plynu od roku 2018 na třicet let. Ročně se jedná o objem 38 miliard kubických metrů, což je zhruba čtvrtina současné čínské roční poptávky a necelá čtvrtina objemu plynu, který Rusko loni vyvezlo do Evropy.

Čína vidí, že Moskva hledá odbyt pro 80 procent svého plynu v době, kdy se vztahy Kremlu s Evropskou unií zhoršily kvůli Ukrajině. Plyn by Gazprom do Číny posílal plynovodem z východní Sibiře, který je ještě třeba vybudovat. Státem ovládaný Gazprom o dodávkách plynu do Číny jednal více než deset let.

Obchod mezi Čínou a Ruskem by měl podle nynějších předpokladů do roku 2015 dosáhnout objemu 100 miliard dolarů (zhruba dva biliony korun). Podle Alexandera Lukina z ruského ministerstva zahraničí by Čína časem mohla vystřídat Evropskou unii na pozici největšího obchodního partnera Ruska. „Čím více sankcí Evropa uvalí (na Rusko), tím více se Rusko přiblíží Asii, zejména Číně,“ citovala Lukina agentura RIA Novosti.

Sinolog Martin Kříž

„Dohoda je pravděpodobně pouze východiskem pro jednání. Není tajemstvím, že v Asii nejsou dokumenty tak striktně závazné, jak jsme zvyklí tady v Evropě. Během dvou let tam může dojít ke změnám, které budou souviset s geopolitickou situací – od toho se poté bude odvíjet cena.“

Analytik Gordon Kwan ze společnosti Nomura

„Vzhledem k sankcím Evropské unie, které by potenciálně mohly zasáhnout Rusko, si nemyslím, že Gazprom je v postavení, kdy by mohl dosáhnout velmi vysoké ceny za svůj plyn.“

Analytik Jon Gordon z Reuters

„Pro Rusko je to dobrá zpráva. I když pro Putina to může být jen slabá náplast na nevyhnutelné ústupky, které musel udělat.“

Čína s Gazpromem podepsala dodávky plynu na třicet let (zdroj: ČT24)

Peking využil tlaku, kterému čelí Gazprom v Evropě kvůli Ukrajině. Aby si ruská státní firma zajistila odbyt v jiných zemích, musel Putin údajně spolknout i nižší prodejní cenu. Bez Evropy se navíc Moskva ještě dlouho neobejde. S Čínou spojuje Rusko jediný plynovod. Další bude hotový nejdřív za pět let. Obě země se zatím nedohodly, kdo ho zaplatí.

„Rusko a Čína sestaví zvláštní investiční výbor, který bude prosazovat spolupráci v oblasti investic včetně projektů v energetice,“ podotkl prezident Putin k výstavbě plynovodu.

Kreml tvrdí, že se od evropských zákazníků neodvrací. Přitom ale nepřestává vyhrožovat, že dodávky utne, pokud Ukrajinci do června nezaplatí svůj dluh. Podle bezpečnostní rady státu takový krok Česko neohrozí. (Čtěte více)