Státu kvůli nelegálním on-line sázkám na daních unikne až miliarda ročně

Praha – Státní kasa přichází na daních kvůli nelegálnímu on-line sázení až o miliardu korun ročně, vyplývá to ze studie KPMG. O peníze tak přichází i čeští sportovci. Legální provozovatelé loterií a kurzových sázek totiž posílají na podporu pohybových aktivit až čtvrtinu takzvané loterijní daně.

Události: Na nelegálním sázení prodělá stát miliardu ročně na daních (zdroj: ČT24)

To znamená, že sportovci ročně přicházejí až o čtvrt miliardy, které by jinak putovaly z odvedených daní Českému olympijskému výboru. „Sport mládeže je dlouhodobě podfinancován, proti roku 1995 máme pětkrát víc obézních dětí. Přitom 250 milionů za rok znamená až o 50 tisíc sportujících dětí více. Nelegálové na sportu parazitují,“ upozornil dnes předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval. 

„Příjmy pro stát i sport musíme maximalizovat. Současná situace, kdy někdo daně platí a někdo ne, je neudržitelná,“ upozornil náměstek ministra financí Ondřej Závodský. Situaci je prý třeba urychleně řešit, nejlépe předložením nové legislativní úpravy loterijního zákona. Ministerstvo financí proto připravuje nové předpisy, na základě kterých by se zahraniční on-line provozovatelé museli registrovat a platit v Česku daně. Nový zákon by měl platit od ledna 2016. 

Loterijní daň činí 20 procent, až čtvrtinu z toho mohou legální provozovatelé loterií a kurzových sázek poskytnout na mládežnický sport prostřednictvím ČOV. Učinily tak například společnosti Sazka, Tipsport, Chance nebo Českomoravská loterijní. Prvních 90 milionů korun již ČOV obdržel a rozdělil jednotlivým svazům. V letošním roce pak olympijský výbor počítá se ziskem až 400 milionů.

Nyní loterijní zákon povoluje provozování sázkových her a loterií pouze právnickým osobám se sídlem v ČR. Tento požadavek je ale v rozporu se smlouvou o volném pohybu zboží a služeb v rámci EU. ČR se zavázala požadavek odstranit do 1. ledna 2014, poté požádala o prodloužení lhůty o jeden rok. Při nepřijetí opatření hrozí Česku pokuta. 

Ministerstvo financí zároveň upozorňuje, že u nelegálních provozovatelů loterií a podobných her není možné sázet, a to ani po internetu. „Vzhledem k tomu, že zahraniční sázkové kanceláře nemají od příslušného orgánu uděleno povolení k provozování loterií, jsou tito provozovatelé nelegální a sázejícím hrozí vysoká pokuta až do výše 10 milionů korun,“ varoval už dřív sázkaře resort. Nedávno dokonce za takové sázení padla i první pokuta. 

Seznam firem, které na internetu provozují loterii legálně, je k dispozici na webu MF

Jedním z důvodů pro omezení zahraničních sázkových kanceláří je podle úřadu ochrana nezletilých sázejících před negativními vlivy hazardu. Zároveň tím stát chce zamezit i zmiňovaným daňovým únikům.