Kampelička WPB Capital čelí insolvenčnímu řízení

Praha - Spořitelní družstvo WPB Capital se musí postavit insolvenčnímu řízení, jak uvádí Lidové noviny (LN) a lze se dočíst také z Insolvenčního rejstříku. Takový návrh k Městskému soudu v Praze na něj podala pardubická společnost Tapovan, které záložna údajně dluží 4,5 milionu korun. WPB Capital ale dluh odmítá.

Podle kampeličky je to další ze série kroků šikany, kterým v posledních třech letech čelí. „A které mají společného iniciátora – bývalého člena WPB Capital – Ing. Pavla Petroviče, který je mimo jiné známý z jiných insolvenčních kauz tím, že s oblibou zneužívá veřejný insolvenční rejstřík k poškozování svých obchodních partnerů,“ dodává představenstvo WPB.

WPB Capital obdrželo na začátku dubna nepravomocné rozhodnutí České národní banky, která mu chtěla odejmout povolení působit jako družstevní záložna. Navíc na základě předběžného opatření centrální banky nesmí už od loňského května přijímat nové vklady a poskytovat nové úvěry.

Podle Lidových novin ale nemusí být klienti novou zprávou tolik znepokojeni. Podle zákona nemůže družstvo skončit úpadkem, dokud definitivně nepřijde o licenci. Pokud to ale nakonec nastane, WPB možná podobně jako Metropolitní spořitelní družstvo skončí v konkurzu. Družstvo proti odejmutí licence podalo rozklad k bankovní radě ČNB a podniká kroky k odmítnutí insolvenčního návrhu.

Budova ČNB v Praze
Zdroj: Jan Černý/ČTK

Jaký je důvod Tapovanu k insolvenčnímu návrhu?

Společnost Tapovan se základním kapitálem 200 000 korun dostala v roce 2011 od WPB úvěr 96 milionů korun na nákup cenných papírů, konkrétně na pořízení směnky od společnosti J&T Private Equity. Tuto směnku použila jako zástavu proti půjčce. Peníze nikdy nesplatila. Tvrdí ale, že kampelička ji zpeněžila částkou 102 milionů. A právě rozdíl mezi půjčkou a utrženou hodnotou je podle Tapovanu důvod, proč by WPB měla skončit v úpadku.

„WPB Capital tuto pohledávku neeviduje. Společnost Tapovan se v současnosti s dalšími lidmi nedůvodně a nezákonně snaží o prohlášení úpadku WPB Capital,“ prohlásil obchodní ředitel družstva Michal Čejka. Podle něj se naopak Tapovan pokoušel směnku protiprávně získat zpět, aniž by splatil úvěr.

Kampelička WPB Capital, která čítá téměř 11 000 členů, skončila loni po třech letech ve ztrátě. Zatímco v roce 2012 vykázala zisk přes 90 milionů, rok 2013 už ukončila ve ztrátě 12 milionů. Tento propad podle záložny způsobilo především nepřiměřeně dlouhé předběžné opatření ČNB, které nedovoluje přijímat nové vklady a poskytovat nové úvěry.