Ukrajina uvolní část peněz, které dluží Gazpromu za plyn

Berlín - Peníze za ruský plyn z Kyjeva do Moskvy nakonec přece jen přitečou. Předběžná dohoda počítá se dvěma miliardami dolarů (40,2 miliardy korun) z celkového dluhu za dodávky strategické suroviny. Ve středu by měly dohodu potvrdit oba státy. Ruská plynárenská společnost již dříve prohlásila, že kolik Ukrajina za plyn zaplatí, tolik ho také dostane.

Eurokomisař pro energetiku Günther Oettinger oznámil předběžnou dohodu na zaplacení části ukrajinského dluhu za plyn. Pokud by byla dohoda ve středu podepsána oběma stranami, dostane ruská státní společnost Gazprom peníze již ve čtvrtek. Ruský ministr Alexander Novak doufá, že Kyjev dnešní dohodu z Berlína potvrdí. Zároveň ujistil, že Rusko nechce způsobit výpadek dodávek plynu pro země Evropské unie.

„Ještě není vše vyřešeno, obě strany potřebují výsledek rozhovorů probrat se svými vládami a s kolegy v představenstvech společností Gazprom a Naftogaz. Dohodli jsme se na lhůtě pro rozhodnutí do středečního večera,“ podotkl Oettinger.

Úhrada se týká ruských pohledávek za dodávky plynu od loňského listopadu do letošního dubna. Navíc by ukrajinská společnost Naftogaz podle předběžné dohody měla do 7. června zaplatit dalších 500 milionů dolarů za plyn odebraný letos v květnu.

Dostaneš tolik plynu, kolik si zaplatíš

„Jestli chceš plyn, musíš za něj zaplatit. Jestli nechceš, platit nemusíš. Jestli Ukrajina předem za červnové dodávky nezaplatí, Gazprom nebude zavádět žádná omezení. Dodá jen tolik plynu, kolik si Ukrajina zakoupila a na rusko-ukrajinskou hranici budeme dodávat tolik plynu, kolik má být přepraveno do Evropy,“ dříve prohlásil šéf ruského plynárenského koncernu Gazprom Alexej Miller. (Čtěte více)

Cesty ruského plynu přes Ukrajinu
Zdroj: ČT24/National Gas Union of Ukraine / ČT24

Pokud se podaří uhradit dluh, řeč přijde na cenu

Ukrajině se cena za ruský plyn zdá neúměrně vysoká. Gazprom totiž na počátku dubna zvýšil cenu za plyn pro Ukrajinu na 485 dolarů za tisíc metrů krychlových, když za předchozí, vůči Rusku vstřícnější ukrajinské vlády, Kyjev platil 268,50 dolaru. O ceně se však bude jednat až v případě, že Ukrajina splní své závazky.

Celkový ukrajinský dluh za odebraný plyn podle ruské strany dosahuje 3,5 miliardy dolarů a  čtvrteční splátka části dlužných peněz by měla vyslat signál, že Naftogaz (ukrajinská plynárenská společnost) je důvěryhodný dlužník a že dostojí svým závazkům.

Vydáno pod