Koalice uleví rodinám s dětmi. Slevy na potomky budou vyšší

Praha – Koalice se dnes domluvila, že od příštího roku se zvýší daňová sleva na druhé dítě o 200 korun a třetí a další dítě o 300 korun. A částka by měla růst i v dalších letech, tvrdí lidovci. Nyní je sleva na každé dítě 1 117 Kč. Celkově se koalice shodovala na tom, že je třeba úlevy pro rodiny s dětmi zvýšit, licitovalo se jen o kolik.

Nyní si mohou rodiny s dětmi na každého potomka odečíst z daní 1 117 korun měsíčně. Šéf státní kasy Babiš (ANO) navrhoval od příštího roku tuto částku zvýšit v případě druhého dítěte o 150 korun a u třetího a dalšího potomka pak o 300 korun. Mnohem víc ale žádali lidovci. „Těch 150 korun je málo a 300 korun je taky málo,“ tvrdil předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Koalice nakonec po dnešním jednání odsouhlasila návrh, který se blíží spíše Babišovu plánu.

  • Sleva na druhé dítě se zvýší od příštího roku o 200 Kč
  • Sleva na třetí a další dítě se zvýší o 300 Kč

Podle místopředsedů KDU-ČSL Mariana Jurečky a Jana Bartoška se ale koalice dohodla na růstu úlev i v dalších letech, a to podle návrhu lidovců. Daňové slevy na děti by prý tedy měly dál růst. „U slevy na děti jsme se dohodli, že na druhé dítě bude v roce 2015 navýšena o 200 korun, v roce 2016 o 300 korun a v roce 2017 o 500 korun. Na třetí a další to bude v roce 2015 o 300 korun, v roce 2016 o 600 korun a v roce 2017 o 900 korun. Takto je to ukončeno a platí to,“ tvrdil po jednání Jurečka.  

Ministr Babiš byl ovšem po koaliční schůzce zdrženlivější. „Já to beru, že se bavíme o roce 2015, protože predikovat něco na tři roky dopředu nemůžeme. Je tedy pravda, že jsme odsouhlasili navýšení o 200 a 300 korun,“ uvedl ministr financí. I Roman Sklenák z ČSSD poznamenal, že diskuse bude dál pokračovat a další zvyšování slev ještě není definitivně odsouhlaseno. 

Zvyšování daňových slev na děti
Zdroj: ČT24

Pro slevy na děti zvednou ruku i poslanci ODS

Podle Bartoška by případné zvýšení slev znamenalo pro rozpočet zvýšení výdajů zhruba o pět miliard. Prý se ale promítne zpátky ve státním rozpočtu i pozitivně. „Rodiny ty částky nebudou šetřit, ale utratí je. Takže reálný dopad do státního rozpočtu může být ve výši 2,5 miliardy korun,“ myslí si. 

Návrh na zvyšování slev podporuje i opoziční ODS. „Jsme pro rodinnou politiku. Přestože jsme v opozici, není to věc, kterou bychom napadali. Koalice bude mít podporu i našich hlasů,“ uvedl v rozhovoru Zbyněk Stanjura (ODS). „Směr je dobrý, v odborné debatě ve výborech budeme ale projednávat, zda je částka přiměřená,“ dodal. 

Miroslav Kalousek (TOP 09):

„Filozoficky sleva na dítě není nic, coby nám vadilo, pokud by to ale nevedlo ke zvyšování deficitu. Zdá se ale, že vláda chce deficit navýšit a potom neudělá nic jiného, než že podpora rodinám s dětmi, bude zapůjčená z peněz, které narozené děti budou muset splácet. To se nám jednou pěkně poděkují.“

Koalice odklepla služební zákon, rozpočet ale nerozřešila 

Zástupci koalice se dnes také dohodli na znění návrhu služebního zákona. Podle něj budou muset úřednické zkoušky skládat pouze ti úředníci, kteří nemají alespoň tříletou praxi. Lidovci také dnes přišli s nápadem, aby se zaměstnancům státní správy, kteří dosáhnou důchodového věku, změnila smlouva na dobu určitou. „Vnímáme to jako zpružnění trhu práce. K návrhu nebyly vzneseny žádné zásadní rozpory,“ uvedl Bartošek. Návrh zákona by teď měli řešit poslanci.

Opozice zatím nechce komentovat, jak se ke služebnímu zákonu postaví. „S námi doteď nikdo z vládní koalice nejednal… Stále nemáme v rukou komplexní pozměňovací návrh. Jakmile ho budeme mít v ruce, zaujmeme k tomu stanovisko,“ řekl Jan Klán z KSČM. Podle Jiřího Dienstbiera ale bude moci opozice ve sněmovně návrh připomínkovat. 

Jiří Dientsbier, ČSSD: „Shodli jsme se na tom, že všechny koaliční strany považují státní službu za prioritu z hlediska řádného fungování státní správy. Změny toho textu by se měly přijímat pouze po shodě všech koaličních stran s tím, že se bude jednat i s opozičními stranami v parlamentu. Takže nemusí to být definitivní podoba, může se ukázat, že bude potřeba ještě nějaká dílčí změna.“

Koalice se naopak dnes nedohodla na tom, jak by měl vypadat příští rok státní rozpočet. Podle Babiše o výdajových rámcích bude jednat ještě ve středu ráno před schůzí kabinetu předsednictvo vlády. „Předpokládám, že zítra se na výdajových rámcích domluvíme. O státním rozpočtu se pak budeme bavit až do srpna,“ uvedl Babiš.