Karlovarský kraj navrhuje levnější regionální dálniční známku

Karlovy Vary - Řidiči, kteří využívají jen dálnice v některých krajích, by mohli v budoucnu ušetřit. A to díky návrhu, se kterým přišel Karlovarský kraj. Chce nabídnout roční dálniční známky pro jeden nebo víc regionů. Kupon by měl podle předlohy stát maximálně 300 korun. Roční známka pro celé Česko se prodává za 1500 korun. Návrh má ale už teď řadu odpůrců.

Karlovarský kraj navrhuje regionální dálniční známku (zdroj: ČT24)

Smyslem navrhovaných krajských dálničních známek by mělo být svobodné využívání jen vybrané části zpoplatněných silnic. Jinými slovy - každý zaplatí pouze za ty úseky dálnice, které skutečně používá. 

V kraji, kde je pouhý zlomek české dálniční sítě, se řidičům na pravidelné kratší cesty nevyplatí kupovat si celostátní celoroční známku. „Lidé si pak známky nekupují a objíždějí dálnice. Ničí silnice druhé a třetí třídy,“ vysvětluje hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný. Proto kraj navrhuje jen regionální dálniční známku. „Takhle by řidiči používali dálnici a vydělávala by na tom i státní kasa,“ dodal. 

Každý rok vydělá stát na prodaných dálničních známkách necelé 3 miliardy korun. Ty mohou řidiči využít asi na 1100 kilometrech dálnic.

Na kuponu by byly uvedeny zkratky jednotlivých krajů. Prodejce by na něm pak jen vyznačil kraj nebo více krajů, které si řidič zaplatil. Ministerstvo dopravy v tom ale dlouhodobě přínos nevidí. „Žádný ministr tomu nevyjádřil podporu. Ministerstvo musí koncepčně hledět na celou ČR a ne pouze na některé kraje. Navíc by bylo obtížné kontrolovat, kdo překročil hranice kraje a kdo ne,“ říká mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák. 

Igor Sirota, tiskový mluvčí ÚAMK, se s kritikou přidává: „Pro motoristy je důležitější, abychom raději budovali dostatečnou síť dálnic. V potaz musíme vzít i ten fakt, že vydání známek stojí peníze. Místo kilometrů dálnic by se vydávaly speciální krajové známky.“