Ve stavebnictví se na lepší časy neblýská, firem je stále nadbytek

Praha - Stavebních firem je na českém trhu nadbytek a jsou vytížené jen asi ze tří čtvrtin. Od roku 2008 v Česku zároveň ubyla čtvrtina velkých stavebních firem a o práci přišlo 50 tisíc lidí. Vyplývá to z Kvartální analýzy českého stavebnictví. Václav Matyáš, prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví ČR, se obává, že ani letos se situace radikálně nezmění.

Ani v letošním roce se pro stavební firmy neblýská na lepší časy. „Nejsme přesvědčeni o tom, že letošní rok bude dramatická změna k lepšímu. Dneska ta situace je natolik vyhrocená, že řada firem drží své kmenové zaměstnance, protože je to to nejcennější, čím disponují. Je to už dlouhodobě boj o přežití,“ podotkl Matyáš. „Predikce pro letošní rok je kolem minus třech procent,“ dodal.

Přitom statistiky za první měsíce letošního roku ukazují, že stavebnictví chytá druhý dech. Stavební produkce i díky příznivému počasí v zimě za první tři měsíce tohoto roku vzrostla o 8,4 procenta. V dubnu 2014 se vytížení stavařů pohybovalo na úrovni 78 procent. Lépe na tom byly velké podniky oproti středním a malým firmám.

Částečně je tento rozdíl dán i větší ochotou velkých firem realizovat zakázky s nulovou nebo zápornou marží s cílem zajistit práci pro větší počet svých stálých zaměstnanců, což potvrzuje až polovina velkých firem oproti 34 procentům středních a malých firem. „V sektoru bude přetrvávat vliv obrovské konkurence a nízkých cen s tlakem na pročištění trhu,“ odhaduje další vývoj finanční ředitel společnosti VCES Radim Martínek.

Krize přinesla vyčištění stavebního trhu

Krize na duhou stranu podle Matyáše právě vyčištění trhu přinesla. „Řada firem, které na stavebním trhu v České republice neměly co dělat, skončila.“ Podobný názor má i ředitel divize ČR a člen představenstva PSJ Ivo Štryc. „Předpokládáme, že i přes aktuální mírný růst našeho odvětví dojde ke krachům některých stavebních firem,“ konstatoval Štryc.

  • Ředitel společnosti Sitel Pavel Schlitter: „Za posledních několik let trh neustále padal a to vedlo většinu stavebních firem k redukci počtu svých kapacit. V mnohých případech však nebyla redukce tak značná, protože toužebně očekávané oživení nutilo stavební firmy být v pohotovosti a nezbavovat se některých osvědčených pracovníků či odborností. Proto náklady na ně firmy částečně umořovaly zakázkami, které však kvůli cenovým bojům neustále padaly.“

Při rozdělení firem podle stavebního zaměření byly v dubnu více vytíženy firmy pracující na inženýrských stavbách, jako jsou silnice či železnice (84 procent), oproti pozemnímu stavitelství (76 procent).

Matyáš: Letos nás nečeká dramatická změna k lepšímu (zdroj: ČT24)