Konec starých pořádků? Portugalci bez práce hledají štěstí v Angole

Angola - Bývalé kolonie pomáhají Portugalsku z hospodářské krize. Statisíce Portugalců neváhaly a zamířily do Brazílie či Angoly. Právě tato ropná velmoc na vzestupu je pro mnoho nezaměstnaných Portugalců destinací číslo jedna.

Horizont: Statisíce Portugalců hledá štěstí v africké Angole (zdroj: ČT24)

Už tři sta tisíc Portugalců se sbalilo a odjelo hledat lepší budoucnost do země, která se doslova mění před očima. Miguel Araujo pracuje pro portugalskou stavební firmu v Angole už tři roky. „Angola je země, kam přijíždí víc a víc Portugalců, protože tu mají spoustu příležitostí,“ podotýká Araujo.

Země vyhlásila nezávislost v roce 1975 a podobně jako jiné bývalé kolonie se desítky let zmítala v bojích občanské války. Stopy potyček nyní mizí pod vrstvami asfaltu, betonu a omítky. Do nových kulis se vracejí i lidé, kteří zažili kolaps koloniální mocnosti. „Je vidět, že se snaží vrátit k tomu, jak to tady vypadalo před nezávislostí,“ podotkl majitel hotelu v Angole André Santos.

V Angole vznikají města duchů, lidé nemají na drahé bydlení

Překotný rozvoj není bez potíží. Jako houby po dešti zde rostou domy za statisíce dolarů, přitom dvěma třetinám obyvatel musí stačit dva dolary na den. „Bude to nové město. Roste tu šest tisíc nových bytů pro místní lidi,“ doufá Araujo. Ropné zisky státu tak mizí v projektu s nejistou budoucností.

Zatímco do Angoly cestují za prací statisíce Portugalců, opačným směrem putují peníze. Angolská vládnoucí elita investovala v Evropě miliardy dolarů. Podle kritiků mizí kusy Portugalska v kapsách zkorumpovaného režimu. Zlí jazykové tvrdí, že po pěti stoletích kolonialismu se role obrátily. Angola láká dál a nic nenasvědčuje tomu, že se migrace lidí a peněz zastaví.