Nejmocnější žena světa Merkelová sedí na trůnu pevně

New York – Nejvlivnější ženou světa zůstává podle časopisu Forbes německá kancléřka Angela Merkelová. S výjimkou roku 2010 kraluje žebříčku již od roku 2006. Forbes zveřejňuje žebříček 100 nejvlivnějších žen světa každým rokem. Na seznam zařazuje političky, podnikatelky, filantropky, známé osobnosti, ženy ve vedoucích pozicích v oblasti financí, médií či technologií, včetně neziskového sektoru.

Druhou nejvlivnější ženou světa se stala šéfka americké centrální banky Janet Yellenová, první trojku pak uzavírá filantropka a podnikatelka Melinda Gatesová. První pětici doplňují brazilská prezidentka Dilma Rousseffová a ředitelka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová

Časopis sestavuje žebříček podle toho, nad jakými finančními zdroji mají dané ženy kontrolu. Forbes ale zohledňuje i vliv žen v daných oblastech, ve kterých působí, žebříček se mění také podle zájmu médií a obliby žen na komunitních sítích. 

V první pětadvacítce se ze světa politiky objevují krom výše uvedených i někdejší šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová (6.), první dáma USA Michelle Obamová (8.), jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje (11.), prezidentka Argentiny Cristina Kirchnerová (19.) a prezidentka Chile Michelle Bacheletová (25.). Helen Clarková, která spravuje Program OSN pro rozvoj, je třiadvacátá. 

Manažerky:
Mezi nejvlivnější vrcholové manažerky zase patří generální ředitelka americké automobilky General Motors Mary Barraová (7.), provozní ředitelka Facebooku Sheryl Sandbergová (9.) a šéfka IBM Virginia Romettyová (10.).  

Mediální hvězdy:
Nejvlivnějšími představitelkami v oblasti médií a zábavního průmyslu jsou mediální magnátka a moderátorka Oprah Winfreyová (14.) a zpěvačka Beyonce Knowlesová (17.).  

Evropanky v menšině:
Více než polovina nejvlivnějších žen je z USA, Čína má na seznamu devět zástupkyň, například ředitelku Světové zdravotnické organizace Margaret Chanovou (30.) nebo první dámu Pcheng Li-jüan (57.). Pokud počítáme šéfku ruské centrální banky Elviru Nabiullinovou (72.), historicky první Rusku na seznamu Forbesu, figurují na celkovém žebříčku 100 nejvlivnějších žen pouze pět Evropanek - kromě Merkelové a Francouzky Lagardeové ještě italská módní návrhářka Miuccia Prada (75.) a britská královna. 

Stálice žebříčku:
Žebříček nejmocnějších žen má i své stálice. Osm žen se udrželo v žebříčku i po deseti letech. Zde je seznam žen, které figurují v žebříčku dnes a figurovaly tam i v roce 2004 - Melinda Gatesová, Christine Lagardeová, Hillary Clintonová, Oprah Winfreyová, britská královna Alžbeta II., šéfka čínské investiční společnosti Ho Chingová, šéfka společnosti PepsiCo Indra Nooyiová nebo manažerka firmy Sony Amy Pascalová.