Ředitel České exportní banky Klumpar rezignoval, nahradí ho Bureš

Praha - Ředitel České exportní banky (ČEB) Jiří Klumpar dnes rezignoval na svou funkci. Novým předsedou představenstva a generálním ředitelem ČEB představenstvo banky zvolilo dosavadního místopředsedu představenstva a náměstka generálního ředitele Karla Bureše. Klumparovu rezignaci žádal ministr průmyslu Jan Mládek, šéf ČEB podle něj překročil své kompetence. Banka se také potýká s problematickými úvěry, část z nich prověřuje policie.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) vyzval Klumpara k rezignaci už minulý týden. Ministrovi se nelíbilo, když Klumpar v rozhovoru pro tisk navrhl vytvoření nové Konsolidační banky. Podle Mládka tím překročil své kompetence.

ČEB vlastní čtyři ministerstva. Ministerstvo financí má v ČEB 41 procent akcionářských práv státu, ministerstvo průmyslu a obchodu 24 procent, ministerstvo zahraničí 10 procent a ministerstvo zemědělství 5 procent. Zbylých 20 procent akcií drží EGAP, kterou ovládají stejná čtyři ministerstva.

Klumpar byl předsedou představenstva a generálním ředitelem České exportní banky od prosince 2012. ČEB byla předtím bez ředitele od 20. září, kdy rezignoval Tomáš Uvíra. Klumpar je bývalý nucený správce Agrobanky a rovněž působil v České národní bance. 

ČEB měla problémy s protikorupční policií. V polovině ledna zasahovali policisté v jejím sídle a také v Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP). Vyžádali si materiály k obchodům z let 2005 až 2011. Klumpar v březnu uvedl, že ČEB má problematické pohledávky za 16 miliard korun. Z této částky by zhruba 6 až 7 miliard mohla vymoci zpátky. Zbylých 9 až 10 miliard korun bude prý ale velmi obtížně vymahatelných.

Ředitel České exportní banky Klumpar rezignoval, nahradí ho Bureš (zdroj: ČT24)