Nezaměstnanost je sice vysoká, ale ne každý chce pracovat

Praha - Řada českých firem má problémy sehnat zaměstnance, navzdory vysoké nezaměstnanosti. I v Ústeckém kraji, tedy v regionu s největším podílem lidí bez práce, může a chce pracovat jen každý třetí, odhaduje úřad práce.

Nezaměstnanost v krajích tématem Událostí v regionech (zdroj: ČT24)

Například šluknovská firma Plaston hledala dělníky a nabízela jim nástupní jedenáct tisíc měsíčně, po zapracování další čtyři a k tomu benefity. Přesto shání lidi častokrát marně. A tak si najala cizince. 

Podle vedení firmy není problém ani v pracovním tempu, spíše v kraji není dost lidí zvyklých pracovat. „Jsou tady bohužel lidi, kteří nejsou zvyklí pracovat v nějakém tempu a v opakujících se cyklech,“ vysvětluje vedoucí provozu Plaston ČR Jiří Hovorka. 

S nabírám zaměstnanců má problém i stát

Podobnou zkušenost měl nedávno i stát. Konkrétně když chtěly Lesy České republiky najmout dělníky na sázení nových stromů. Na úřadech práce jich totiž sehnaly jenom pár. „Ukazuje se, že je problém během měsíce přijmout pouhopouhých 40 zaměstnanců,“ říká ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). 

Pracovat podle vedoucího oddělení zaměstnanosti ústeckého úřadu práce Jaroslava Kunce „chce nebo může bez nějakých handicapů 30 procent uchazečů“. Podle lidí z firem jde o hlubší problém - český sociální systém je proti platům příliš štědrý. U nás doma bychom totiž na podpoře umřeli hlady, říkají polští a slovenští gastarbajtři. 

Velký problém sehnat pracovníky mají také zemědělské společnosti. Češi o práci na poli nemají zájem. Je prý příliš náročná a špatně placená. Na farmách proto většinou pomáhají brigádníci z východní Evropy. Pro ně je sklizeň zeleniny v Česku mnohdy jedinou možností, jak si vydělat peníze na živobytí. 

Zelinářům začíná sezona v březnu a končí v listopadu. Družstvo z Přerova nad Labem pěstuje zeleninu a brambory na 1 300 hektarech. Zásobuje čtyři obchodní řetězce a bez brigádníků se neobejde. Podle zástupce ředitele by se do jejich shánění měl zapojit i stát. „Což je standard v Rakousku, Německu a jiných zemích,“ dodává Marek Špitálský. 

Nechuť Čechů pracovat v zemědělství potvrzují také úřady práce. Jen v okrese Praha – východ shání zaměstnání 4 000 lidí. Pracovat na poli podle úředníků nikdo z nich nechce.