Nabízí inzerát byt snů? Podvodníci se vydávají za renomované realitky

Praha - V Česku se množí podvody s nemovitostmi. Posledním trikem, jak okrást zájemce, jsou falešné webové stránky známých realitek. Podvodníci schovávající se za cizí značku lákají na inzeráty podezřele levných bytů. Snaží se tak ze zájemců vylákat peníze předem. Negativní zkušenosti hlásí už desítky lidí.

Pozor na podvodné inzeráty na byty (zdroj: ČT24)

Luxusní dvoupokojový apartmán v centru Prahy, moderně zařízený a za pohádkový nájem 7,5 tisíc korun měsíčně - paní Fajmonová před pár dny narazila na byt svých snů. Fotografie ale byly příliš krásné, než aby odpovídaly požadované ceně. „Odpověděla jsem na ten inzerát, ozval se mi pán, který mi napsal velmi špatnou češtinou email, docela dlouhý, s tím, že se omlouvá, že je Němec a že píše přes překladač,“ popisuje paní Fajmonová. 

Údajný majitel bytu vždy pošle zájemci kód, který se podle pokynů musí zadat na webu zdánlivě patřícím nadnárodní realitní kanceláři RE/MAX. Zpátky pak přijde faktura s příslibem, že po zaplacení dvou měsíčních nájmů dostane zájemce klíče od bytu. Paní Fajmonová nezaplatila a obrátila se na realitku, aby to prověřila. RE/MAX nechal stránku zablokovat a podal trestní oznámení. 

„Vzhledem k okolnostem, které jsme zjistili, se jedná o podvod na celosvětové úrovni, stránka byla nasazená na serveru v Americe, všechny bankovní účty vedly do Německa,“ uvedl mluvčí realitní kanceláře RE/MAX Tomáš Hejda. 

Zákon o realitkách se teprve chystá 

Realitky proto radí - nikdy neposílat peníze předem. Bohužel se ale množí případy, kdy klienti přicházejí o úspory i u zdánlivě seriózních kanceláří. V Česku totiž stále neexistuje žádná legislativa, která by podnikání s nemovitostmi regulovala. Ministerstvo pro místní rozvoj nový zákon teprve chystá. „Věcný záměr zákona o realitním podnikání by měl být předložen vládě v prvním čtvrtletí roku 2015,“ potvrdila Zdeňka Niklasová z ministerstva pro místní rozvoj. 

Nově by realitní zprostředkovatelé měli mít povinnost uzavřít pojištění odpovědnosti za škodu nebo zřídit si zvláštní účet - to aby se na peníze klientů nevztahovala například exekuce. Ministerstvo chce také zavést pravidla pro přijímání zakázek. Konkurenční makléři si totiž často vzájemně vykrádají nabídky. 

Legislativa by se podle tvůrců neměla dotknout realitních firem, které se chovají slušně. Na její schválení si ale ještě budou muset Češi počkat. 

Zákon o realitkách
Zdroj: ČT24