Slunečná sobota ukončila topnou sezonu

Praha - V Česku dnes formálně končí topná sezona. Během ní podle Teplárenského sdružení ČR průměrná česká domácnost ušetřila asi 1 300 korun. Způsobila to jedna z nejteplejších zim za posledních 80 let. Část úspor se promítla v letošním vyúčtování, zbytek lidé pocítí ve vyúčtování na začátku příštího roku. Teplárny naopak hovoří o jedné z nejhorších topných sezon za poslední desítky let.

Chladnější počasí posledních dní může ztráty tepláren lehce zmírnit. „Stále topíme a je možné, že budeme (topit) i na začátku června,“ uvedl Mluvčí Teplárny Liberec a Českolipské teplárenské ze skupiny MVV Lukáš Jankovský. Snížení dopadů nicméně očekává jen v jednotkách procent.

V červnu se bude topit zřejmě ještě v podhorských oblastech, jako každý rok. V případě nepříznivého počasí mohou bytová družstva požádat teplárny, aby přitopily. Na celkové výsledky už to ale nebude mít významnější vliv.

Topná sezona podle vyhlášky ministerstva průmyslu trvá od začátku září do konce května. Vytápění je možné přerušit nebo omezit dříve, pokud průměrná venkovní teplota vystoupí dva dny po sobě nad 13 stupňů a nečeká se už ochlazení.