Stomiliardový schodek Zemanovi nevadí, klíčová je prý podpora investic

Praha - Prezident Miloš Zeman po čtyřech měsících existence nové vlády hodnotí její počínání zatím spíše příznivě. Oceňuje plány na valorizaci starobních důchodů nebo úmysl zavést porodné na druhé dítě. Jediná výraznější Zemanova výtka se týká oddalování zákona o sociálním bydlení - vláda s ním prý zbytečně otálí. Prezidentovi nevadí ani plánovaný schodek státního rozpočtu ve výši sto miliard. Důležité prý je, zda v něm kabinet dokáže podpořit investiční pobídky, řekl exkluzivně v nedělních Otázkách Václava Moravce.

Vláda má sice zmíněných sto dnů hájení za sebou, prezident ale přesto nechce být v hodnocení zatím příliš přísný. „Já vám řeknu, kdy přijde zlomový bod, a to bude zákon o státním rozpočtu,“ řekl prezident. Právě hlavní parametry plánovaného rozpočtu – schodek ve výši sto miliard a spíše nízká ambice deficit snižovat – nejsou zatím pro prezidenta zásadní.

„Daleko více záleží na tom, jak uděláte strukturu výdajů. Já jsem na konferenci o stavebnictví nedávno říkal, že za první až čtvrtý měsíc letošního roku klesly investiční výdaje o 16 procent, a pak se nemůžeme divit, že je poměrně vysoký přebytek státního rozpočtu. Pro mě je důležité, jestli se sníží, nebo zvýší podíl investičních výdajů,“ dodává prezident.

Bohuslav Sobotka, Andrej Babiš a prezident Miloš Zeman
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Sám ministr financí Andrej Babiš tvrdí, že by se příští rok nemělo příliš změnit zadlužení země. Už v minulosti prohlásil, že by se dluh měl stabilizovat kolem 1 700 miliard korun. „Diskuse o samotném rozpočtu bude pokračovat. Resorty budou muset ukázat všechny provozní náklady. Stát by se také podle mě měl zbavovat nepotřebných pozemků a nemovitostí,“ vysvětlil šéf státní kasy před několika dny.

Pod hradním drobnohledem bude také vývoj kolem zákona o sociálním bydlení. S ním totiž vláda podle Zemana vzhledem k závažnosti tématu zbytečně otálí. „Protože až se pověsí první babička, kterou vyhodí majitel bytu, tak v tom okamžiku vypukne mediální poprask. Bylo by dobré, aby ten zákon o sociálním bydlení byl co nejdříve,“ dodal Zeman.

Helena Válková a Hana Marvanová
Zdroj: ČT24

Aktéry sporu Válková vs. Marvanová je Zeman ochoten přijmout na Hradě

Zeman se vyjádřil také k aktuálnímu sporu mezi ministryní Helenou Válkovou (za ANO) a její náměstkyní Hanou Marvanovou. Zatímco ministryni vadí nízká loajalita své podřízené, Marvanová poukazuje na silné zákulisní tlaky na svou osobu, které se týkají nominací krajských soudců. Podle Marvanové si někteří lidé z justice nepřejí plánované změny. Právě prezident přitom předsedy krajských soudů jmenuje na návrh ministra.

Sám Zeman tvrdí, že podobné spory jsou lidsky běžné, ale pokud se šéf resortu a jeho náměstek dostanou do odborného sporu, platí prý zásadě „vyšší bere“. V každém případě by Zeman doporučoval zorganizovat odborné slyšení všech aktérů – ať už veřejné či neveřejné.

Samotnou osobu Marvanové prý Zeman nechce zbytečně démonizovat ani heroizovat. Z minulosti mu ale vadí například to, že prý přispěla k zániku Unie svobody, v jejímž čele stála. „Nemám rád, když se z lidí zbytečně dělají hrdinové a oni těmi hrdiny nejsou,“ dodal na adresu Marvanové. Válkové je podle něj možné vytknout, že neměla šťastnou ruku při výběru lidí. Ale to se koneckonců stalo i mě, takže nevím, proč bych jí to já měl vytýkat," dodal prezident.