T-Mobile spojuje své síly s GTS

Praha - Mobilní operátor T-Mobile do konce roku převezme tuzemskou pobočku telekomunikační firmy GTS, která je po Telefónice největším tuzemským provozovatelem pevných sítí. Zároveň funguje jako virtuální operátor s přibližně 50 tisíci zákazníků.

T-Mobile spojuje své síly s GTS (zdroj: ČT24)

T-Mobile je v Česku největším mobilním operátorem, má skoro 6 milionů zákazníků. Stále víc lidí ale používá internet a datové přenosy, kde má konkurence navrch. Proto je pro T-Mobile společnost GTS zajímavá. „On potřebuje mimo tradiční mobilní byznys posílit oblast datových center a právě optických sítí, a proto celá ta akvizice probíhá. GTS má 100gigabitovou síť po celé Evropě. Má také hromadu velkých datových center, i v Česku. Patří tam i internetové uzly,“ vypočítává redaktor E15 Jan Sedlák.

Po zavedení neomezených tarifů ztrácí čeští operátoři zisky. Datové přenosy jsou cestou, jak je získat zpátky. Krokem se T-Mobile srovnává s Telefónikou, která je v množství komunikačních sítí v Česku na špici. „Telefónica má vlastní sítě, protože to je bývalý Telecom, takže ona má také datová centra a vlastní optiku. T-Mobile to teď spíš dorovnává,“ komentuje to Sedlák. 

Deutsche Telekom, majitel českého T-Mobile, koupí celou středoevropskou skupinu GTS. Dohromady za ni zaplatí téměř 15 miliard korun. „Akcionáři zřejmě získali slušný balík peněz. Ta firma má budoucnost. Obě firmy budou integrovat služby a budou se rozšiřovat,“ míní redaktor Technetu Jan Matura. 

GTS je v Česku zároveň čtvrtý největší virtuální operátor - má víc než 7procentní podíl na trhu. Specializuje se na firemní zákazníky a vytváří další virtuální operátory. Od loňského května jich vygeneroval přes 30.

Vydáno pod