Češi nerozumí financím, s osvětou se proto začíná už na školách

Praha – Češi přeceňují své finanční znalosti. Většina z nich má mezery dokonce i v základních pojmech. Jak ukázal průzkum ministerstva financí, dvě třetiny lidí nechápou rozdíl mezi debetní a kreditní kartou a jen třetina respondentů dokázala vysvětlit, co znamená zkratka RPSN. Situaci by měla zlepšit výuka finanční gramotnosti na školách – letos byl tento předmět v rozvrzích povinně vůbec poprvé.

Zadluženost českých domácností roste – loni přesáhla sumu 1,2 bilionu korun. Skoro polovina Čechů přiznává, že žije od výplaty k výplatě nebo na dluh. Přibližně 16 procentům lidí pak s napjatou situací před výplatou pomáhá buď kontokorent, nebo kreditní karta. I proto se žáci druhého stupně základních škol už od loňského září učí základům finanční gramotnosti. Vůbec poprvé se z toho stala povinná součást výuky.

„Já myslím, že to byl dobrý počin. Musíme si počkat nějakých deset dvacet let, jak se to projeví v praxi,“ říká o zavedení povinné výuky finanční gramotnosti na základních školách ředitel Poradny při finanční tísni David Šmejkal.

Děti pracují ve skupinách, ve kterých mají za úkol vypořádat se jako členové fiktivní rodiny s různými situacemi. „Mají napsané hrubé příjmy, musí si třeba zjistit na internetu, jaký je čistý příjem, jestli má rodina dluhy, kde bydlí,“ popisuje učitelka Základní školy Červený Vrch Klára Svobodová.

Jaký je rozdíl mezi debetní a kreditní kartou?

Debetní kartu dostane klient například k běžnému účtu, výběry i platby jdou z jeho vlastních peněz. Kreditní karta náleží k úvěrovému účtu, klient si tedy půjčuje od banky peníze – a zaplatí za to samozřejmě i úroky.

Co znamená zkratka RPSN?

RPSN neboli Roční Procentní Sazba Nákladů určuje, kolik peněz vás bude celkem stát třeba spotřebitelský úvěr. Zahrnují se do ní nejen úroky, ale i veškeré další poplatky (za uzavření smlouvy, vedení účtu,…). Pomocí RPSN lze tedy velmi jednoduše porovnávat mezi nabídkami půjček od různých společností.

Vedle sestavení rodinného rozpočtu si žáci mají třeba vybrat a vyčíslit dovolenou. Plánují také nové bydlení nebo koupi auta. A musí se rozhodnout, jak investovat nečekaně získané peníze. Podle většiny rodičů se ale děti naučí znát hodnotu peněz i díky obyčejnému kapesnému – v průměru dostávají tuzemští školáci 166 korun měsíčně.

Zpátky do lavic by kvůli neznalosti důležitých finančních pojmů mělo usednout až 80 procent dospělých Čechů. Základní pravidla, jak si bezpečně půjčit, jsou přitom skoro všem zřejmá – alespoň teoreticky. Když dojde na praxi, lidé opakují stále stejné chyby. Třeba při podepisování úvěrových smluv rozumí celému textu jen každý desátý člověk.

Pravidla bezpečného úvěrování

  1. Kupujte jen to, co skutečně potřebujete
  2. Čtěte smlouvu a nepodepisujte ji, pokud jí nerozumíte
  3. Neberte si půjčku pro známého, jehož finanční situaci podrobně neznáte

Kdo se dostane do finančních problémů, může se obrátit na některou z neziskových společností zabývající se dluhovou problematikou. Poradenství poskytují zdarma. Pobočky mají po celém Česku. Patří mezi ně například Poradna při finanční tísni.