Rusko-čínské investice bude hodnotit jejich společná agentura

Moskva – S prací hlavních ratingových agentur nejsou spokojeni, a tak chystají vlastní. Rusko a Čína se dohodly na vytvoření ratingové společnosti, která má hodnotit společné investiční projekty. Nová agentura bude přitom formálně fungovat po vzoru tří zmíněných. „Chtěli bychom, aby ratingy byly apolitické,“ citují agentury ruského ministra financí Antona Siluanova.

Někteří analytici si však pokládají otázku, zda podobná agentura bude důvěryhodná. V Číně nyní působí ratingová firma Dagong, která loni uvedla, že chce využít kritiky současných zavedených agentur za to, že se jim v roce 2007 nepodařilo včas odhalit začínající krizi. Čínská agentura doufá, že se jí podaří získat do roku 2017 na evropském trhu s ratingy podíl pět až deset procent. 

„V první fázi bude agentura hodnotit rusko-čínské investiční projekty s cílem přilákat řadu asijských zemí a postupně, na základě pokroku a pověsti, věříme, že můžeme dosáhnout úrovně, kdy její názory přilákají i další země,“ poznamenal Siluanov. Neposkytl ale žádné bližší podrobnosti k tomu, kdy by agentura měla začít fungovat. 

Agentura Standard & Poor's koncem dubna kvůli ukrajinské krizi snížila rating Ruska na BBB-, což je pouze jeden stupeň od spekulativního pásma. Ruský ministr hospodářství Alexej Uljukajev poté označil zhoršení ratingu za politicky motivovaný krok. 

Před zhoršením ratingu varovaly Rusko i další dvě globální ratingové agentury, tedy Fitch a Moody's. Siluanov také řekl, že jednal s představiteli Číny o sérii opatření, která mají zjednodušit obchod. Je mezi nimi také možnost výhodnějších daní pro čínské firmy investující v Rusku či vypořádání obchodů v národních měnách.