Cherry rajčata z Maroka byla podle testů v pořádku

Brno – Cherry rajčata z Maroka nebyla příčinou zdravotních potíží lidí v Česku - potvrdily to laboratorní testy Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Za problémy podle ní nemohla ani bakterie e-coli, kterou v některých rajčatech odhalily dřívější testy. Šarže, kterou dal do oběhu Penny Market, se ale podle inspekce pořád nesmí prodávat.

Žádný z laboratorních testů Státní zemědělské a potravinářské inspekce neodhalil příčinu zdravotních potíží lidí, kteří si koupili cherry rajčata z Maroka. Inspekce u odebraných vzorků prověřovala v předchozích dnech přítomnost zhruba 300 látek. Přítomnost žádné z nich se však nepodařilo prokázat. 

Příčinou nebyla ani bakterie Escherichia coli, kterou některé testy odhalily. Izolovaný kmen bakterie totiž neprodukoval zdraví škodlivý shigatoxin. „Nepodařilo se prokázat ani další látky spojené s možným závažným onemocněním,“ doplnila Eva Běťáková ze SZPI. 

Problémové šarže se do Česka dostaly v období od 20. dubna do 2. května. SZPI zjistila, že francouzská společnost IDYL sas exportovala do Česka více než 50 tun rizikových šarží cherry rajčat. Dovozcem byla společnost Čerozfrucht se sídlem v Nehvizdech u Prahy. Rajčata prodávaly Kaufland a Billa, v malém množství také Penny Market. 

Inspekce i tak zákazníkům doporučuje vždy čerstvou zeleninu i ovoce řádně omýt. Stále navíc platí, že příslušné šarže rajčat, které potravinářská inspekce nařídila stáhnout z prodeje, se nesmí dál prodávat. Prodej jiných šarží cherry rajčat z Maroka je možný, za bezpečnost potravin odpovídají provozovatelé obchodů. 

Vydáno pod