Vitásková: E-mailová komunikace není důkaz

Brno - Šéfka Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková se zpovídá před brněnským krajským soudem. Podle obžaloby její úřad povolil dvě solární elektrárny na Chomutovsku, ačkoliv ještě nebyly napojené do sítě. Získaly tak výhodnější 20letou podporu od státu, který tak mohly připravit až o dvě miliardy korun. Předsedkyně Vitásková se hájí, že celý spor je pouze pokusem o její sesazení a její elektronická korespondence s bývalou ředitelkou odboru licencí prý není důkaz.

„Důkazy proti mně byly získány v rozporu s trestním řádem. E-mailovou komunikaci nelze použít jako důkaz v trestním řízení proti mojí osobě,“ tvrdila u soudu Vitásková, jež se postupně vyjadřovala ke všem bodům obžaloby. „Byla jsem šokovaná, jak to na úřadě vypadalo po mém nástupu do funkce,“ kritizovala předchozí vedení předsedkyně ERÚ.

  • Vitásková: „Sahám někomu na miliardy, které měl dostávat dalších 20 let, to si myslíte, že mi to projde jenom tak? Bývalé vedení je tu v roli svědků a vypovídat budou příští týden. Náš vztah je ale na bodu mrazu.“

Přestože Vitásková nastoupila do vedoucí funkce až v létě 2011, a nemohla se tak podílet přímo na zrychleném vydání licencí před koncem roku 2010, podle žalobce mařila snahu o zpětné odebrání těchto povolení. Licence pro dvojici chomutovských elektráren přitom stále platí, ERÚ je nechce zrušit a čeká až na verdikt Krajského soudu v Brně.

Výkupní ceny garantované státem

Do konce roku 2010 - 12 150 korun za megawatthodinu

Od začátku roku 2011 - 5 500 korun za megawatthodinu

Kromě Vitáskové sedí na lavici obžalovaných i devět dalších úřadníků ERÚ. Soudní spis zahrnuje nejen pochybné revizní zprávy o stavu fotovoltaických elektráren, které v době žádosti ještě nebyly v provozu, ale také e-mailovou komunikaci mezi Vitáskovou a její podřízenou Michaelou Schneiderovou, ředitelkou odboru licencí.

Alena Vitásková k solárním podvodům (zdroj: ČT24)

Obžaloba viní předsedkyni ERÚ z toho, že věděla o přátelství mezi Schneiderovou a podnikatelem Zemkem, jehož synové elektrárny vlastní, a přitom nezajistila, aby byla Schneiderová vyloučena z řízení o licencích pro případnou podjatost.

„Paní Schneiderová nechtěla obnovu řízení, protože ze spisu k tomu nebyl důvod. Nikdy jsem nechtěla, aby mě informovala v této věci. Nechápu, proč mi posílala e-maily na soukromou adresu. Stejně jsem je nečetla,“ tvrdila Vitásková. Podle ní je skutečnost, že jen pár hodin před změnou ceny ERÚ posvětil licence, zarážející. Tehdejší vedení podle ní mělo „konat a 2. ledna 2011“ si nechat celou věc vysvětlit.

U soudu dnes vypovídal také bývalý ředitel odboru licencí Luděk Pražák, který popřel, že by měl nadstandardní vztahy s miliardářem Zdeňkem Zemkem starším. Obě fotovoltaické elektrárny totiž patří jeho synům a nesou jména Saša-sun a Zdeněk-sun.

ERÚ vydal solárním elektrárnám povolení poslední den roku 2010, kdy ještě platily dvojnásobné výkupní ceny energie. „Trestné jednání mělo spočívat v tom, že šest osob ke konci roku 2010 usilovalo o získání licencí na výrobu fotovoltaické energie ještě za ceny výhodnější, než které by získaly v roce 2011. Dvě osoby z ERÚ tomuto získání měly napomoci. Následně se vedlo řízení o obnově, které mělo odebrat licence, přičemž obviněná Alena Vitásková je viněna z toho, že měla napomoci zmaření této obnovy řízení,“ vysvětlil před časem státní zástupce Radek Mezlík.

Vydáno pod