Obce postižené těžbou dostanou od firem desetinásobně víc

Strupčice - Obce postižené těžbou dostanou do rozpočtu od firem víc peněz než dosud. Poplatek za plochu zabranou těžbou by měl vzrůst na desetinásobek - ze 100 korun za hektar na tisíc korun. Zvednout by se měly i platby za vytěžené suroviny. Počítá s tím malá novela horního zákona, která míří do sněmovny. Více peněz má získat i státní rozpočet.

Pět set obcí nyní dostává do rozpočtu 100 korun za hektar plochy zabrané pro účely těžby. S útlumem těžby ale úhrady postupně klesají. V roce 2013 si obce rozdělily už jen necelých 14 milionů korun. Ministerstvo proto v novele částku zvýšilo. „Navrhneme zvýšit poplatek za těžbu za hektar a rok ze 100 korun na 1 000 korun,“ řekl České televizi ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Obce dostávají peníze i za vytěžené uhlí, ropu nebo další suroviny. Tyto platby jsou ale minimální. U hnědého uhlí je to například jen 1,5 procenta tržní ceny. Ministerstvo financí proto navrhuje u hnědého uhlí růst až na 10 procent, u ostatních surovin na dvojnásobek stávající sazby, ale s desetiprocentním stropem. Do státního rozpočtu by to mohlo přinést víc než 3,5 miliardy. Ministr životního prostředí i obce jsou pro co nejrychlejší řešení - místo čekání na novelu vydat nařízení vlády. „Jsem přesvědčen, že by to byla cesta změnou vyhlášky, kde by to bylo v horizontu jednoho měsíce. Obávám se, že u horního zákona se bavíme o x měsících,“ uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec.

Zákon se bude schvalovat v červenci

Ministerstvo průmyslu ale varuje, že by to znamenalo při současných pravidlech až příliš velký nárůst peněz do rozpočtů obcí na úkor státu. Vybraná suma za těžbu se totiž nyní dělí poměrem: čtvrtina státu, tři čtvrtiny obcím. Ministr chce proto zákon změnit a poměry obrátit ve prospěch státu. V roce 2015 by tak obce za těžbu dostaly 600 milionů korun, zatímco stát 2,4 miliardy. Část peněz by ale podle Mládka měla být vázána na odstraňování následků důlní činnosti.

Na jednání vlády se má dostat novela zákona koncem června. V červenci by ji pak poslanci měli schvalovat na mimořádné schůzi sněmovny společně s dalšími vládními zákony. Těžaři ale před razantním zvyšováním cen varují. „Zdraží se uhelné produkty a společnosti budou muset reagovat i na straně nákladů. Hrozí tu sociální dopady a propouštění,“ upozornil mluvčí Severočeských dolů Vladimír Budínský.   

Události: Obce dostanou za těžbu více peněz (zdroj: ČT24)