Indický bankéř začínal od píky, dnes točí miliardy

Monte Carlo – Nejlepším podnikatelem světa v roce 2014 se stal indický bankéř Uday Kotak. Specialista na výhodné půjčky začínal se třemi zaměstnanci, dnes jeho roční tržby dosahují tří miliard dolarů. Soutěž, ve které letos bojovalo 60 kandidátů, vyvrcholila v Monte Carlu. Pořádala ji auditorská a poradenská společnost Ernst & Young.

Světovým podnikatelem roku 2014 se stal indický bankéř (zdroj: ČT24)

Indický ekonom si všiml, jak draze tamní banky půjčují, a rozhodl se to změnit. Začínal od nuly, v současnosti zaměstnává 25 000 lidí a vede čtvrtou největší banku v Indii. „Myslím, že ti, kteří se rozhodnou riskovat a začnou podnikat, možná uspějí. A když ne, určitě ocení tu zkušenost,“ řekl České televizi Kotak.

Dalšími favority letošního souboje byli například majitel známé značky fotoaparátů Leica nebo pokračovatel tradice vinných sklenic Riedel. „Jsem jen malý sklář z Rakouska a je mi velkou ctí, že jsem tady,“ svěřil se Maximilian Riedel.

Českou republiku reprezentoval Jiří Hlavatý, šéf textilní společnosti Juta. „Konečně jsem se tady na místě přesvědčil o tom, že podnikání je důvěryhodné a že má smysl,“ říká Hlavatý, který v textilce pracuje už čtyřicet let. Má pod sebou 2 000 zaměstnanců.

Juta loni zvedla celkové tržby o čtyři procenta na rekordních 5,8 miliardy korun, letos čeká další růst tržeb na 6,2 miliardy. Podnik získal v minulém roce 85 procent tržeb exportem, jeho výrobky putovaly do 63 zemí. Juta vyrobila například izolaci v olympijské hale v Soči či moderní fotbalové trávníky (čtěte víc).

Vydáno pod