Rekord: Podvodníci stočili tachometr u ojetiny o půl milionu kilometrů

Praha – V Česku jezdí nejméně půl milionu aut s přetočeným tachometrem. Společnost Cebia jen za 5 měsíců letošního roku odhalila přes 100 000 takových aut. Nejvíc se přetáčejí tachometry u škodovek, následují fordy a volkswageny. Podvádí se hlavně kvůli ceně auta při pozdějším prodeji.

„Jen za prvních pět měsíců tohoto roku jsme zaznamenali již přes 100 tisíc stočených vozidel,“ uvedl ředitel Cebie Martin Pajer. Za šest let napočítala společnost celkem 516 tisíc vozidel, u kterých neodpovídá počet najetých kilometrů údajům na tachometru. Nejčastěji se stáčí kilometry u vozů Škoda, Ford, Volkswagen, BMW a Peugeot. Tímto způsobem podvodníci auto „omladí“, chtějí navodit iluzi, že vozidlo je v lepším technickém stavu. A pak ho samozřejmě díky tomu i za víc prodat.  

Pozitivní zprávou možná je, že podíl takových aut na trhu neroste, pohybuje se kolem 40 procent. A lidi si na podvody s tachometrem dávají i větší pozor. „Díky většímu povědomí českých motoristů o stáčení tachometrů výrazně vzrůstá počet prověření, která provedou lidé před koupí ojetiny, a tak mají šanci stočení odhalit,“ říká Pajer.  

Rekord

… v počtu stočených kilometrů drží automobil VW Passat. Najeto měl celkem 750 tisíc kilometrů, podvodníci ale tachometr stočili na 250 tisíc kilometrů.

Průměrně lidé měsíčně v ověřovacím systému prověří zhruba 50 tisíc vozidel. Jan Dryák ze společnosti Cebia popisuje, jak taková kontrola funguje: „Zájemce o koupi ojetého vozidla zadá do systému na internetu VIN, jakési rodné číslo automobilu, tam se mu pak zobrazí informace k historii vozidla, včetně stavu tachometru.“

Na každé vozidlo, které je aktuálně v nabídce na trhu, se dotážou průměrně dvakrát. „Pokud bychom počítali, že při stočení je průměrná škoda zákazníka 20 tisíc korun, za šest let náš systém odhalil celkovou škodu minimálně ve výši deset miliard korun,“ dodal Pajer.  

Dryák: Zákazník by měl před koupí prověřit pět hlavních rizik (zdroj: ČT24)

Prodaná ojetá auta za rok 2013 (podle údajů MPO):

autobazary………………….. 260 000
soukromníci…………………. 300 000

Stáří osobních aut v ČR:

nad 15 let……………………. 34 %
10–15 let…………………… 27 %
5–10 let…………………….. 22 %
2–5 let………………………. 11 %
mladší než 2 roky……………. 6 %

Přetáčení tachometrů zločinem? Možná již brzy

Přetáčení tachometrů v Česku v současnosti není trestné a na internetu ho nabízí několik firem. Do loňské novely zákona se postih nakonec nedostal, i když jej návrh původně obsahoval. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) ale chystá zákon, který by stáčení tachometrů postihoval. Trestným činem by nebylo jen stáčení tachometru, ale i nabízení takové služby. Pokud zákon projde, zákon by mohl platit od začátku příštího roku. Trestné je pozměňování stavu ujetých km například v Německu, Belgii nebo USA.