Soud připravil solární elektrárnu o licenci - vůbec poprvé

Brno – Krajský soud v Brně zrušil licenci solární elektrárně Solar CD v Českém Dubu na Liberecku. Informaci přinesla ČT, jde přitom o první podobné rozhodnutí. Nejvyšší státní zastupitelství podalo dalších 21 žalob, které souvisí s licencemi z prosince 2010, vydanými narychlo těsně předtím, než zelené elektřině klesla státní podpora.

Solární elektrárna v Českém Dubu získala licenci na Silvestra roku 2010. Podle zjištění Nejvyššího státního zastupitelství v době, kdy ještě nebyla dostavěná. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman proto podal ve věci správní žalobu. Než se jí stihl Krajský soud v Brně zabývat, padl už v případu jiný verdikt – soud prokázal, že pracovníci firmy, která elektrárnu stavěla, upláceli úředníka z Energetického regulačního úřadu. Chtěli totiž na elektrárnu získat licenci ještě v době, kdy pro výkup solární elektřiny platily výhodnější podmínky.

Krajský soud v Brně dnes rozhodl o tom, že původní udělení licence Energetickým regulačním úřadem neplatí a o licenci se bude muset jednat znovu. „Energetický regulační úřad bude muset v té věci rozhodovat úplně znova a bude se muset vypořádat s podmínkami pro udělení licence, které podle nás nebyly splněny,“ vysvětlil žalobce z NSZ Václav Kotas.

Elektrárna pravomocně přijde o licenci až po doručení rozhodnutí soudu. „Musí přestat vyrábět. Distributor ji pravděpodobně odpojí od sítě, jakmile bude informován, že subjekt nemá licenci,“ uvedl mluvčí ERÚ Jiří Chvojka.

Právní zástupce Solar CD Jaroslav Janáček v Událostech, komentářích uvedl, že bude společnost proti dnešnímu verdiktu podávat kasační stížnost. „Klient je jednoznačně toho názoru, že tvrzení nejvyššího státního zástupce v daném řízení jsou naprosto účelová, elektrárna byla k 31.12. funkční,“ tvrdí Janáček. Vzhledem k tomu, že má investor zahraniční kapitál, tak prý není vyloučena ani arbitráž. Kasační stížnost však nemá odkladný účinek, dnešní verdikt soudu je tak pravomocný.

Elektrárna tím přijde o výhodné podmínky z roku 2010 a bude muset vracet dotace, které za vyrobenou elektřinu od státu dostala. „Pokud žadatel splní podmínky, pravděpodobně mu udělíme novou licenci s novými podmínkami k datu, které bude až po dnešním verdiktu soudu. Tento subjekt dostával dotaci asi 40 milionů korun ročně, tuto již vyplacenou podporu budou muset vrátit. Nově pak budou vyrábět elektřinu pouze za tržní cenu a přijdou o dotace, které měli původně dostávat 20 let,“ popsal Chvojka. Solární elektrárna v Českém Dubu má instalovaný výkon ve výši 3,0 MW a patří ke středně velkým solárním polím. Proti rozhodnutí soudu lze podat kasační stížnost, ta už ale nemá odkladný účinek.

Krajský soud v Brně se případem letos v květnu odmítl zabývat a věc vrátil ERÚ. Nejvyšší správní soud ale rozhodl, že věc musí projednat soud, a případ se tak vrátil na stůl brněnským soudcům. „Toto rozhodnutí je ve věci našich žalob úplně první. Podali jsme celkem 22 žalob. Naše poznatky plynuly i z trestního řízení, kde vyplynulo, že ty elektrárny nebyly dostavěné,“ dodal Kotas.

„Je to první náznak toho, že bychom mohli dosáhnout určité spravedlnosti. ERÚ zjistil, že v tom chaosu, který na úřadě tehdy panoval, se licence vydávaly na základě dokumentace, která měla spoustu vad. Za normálních okolností by elektrárny licenci na základě tak vadné, neúplné nebo někdy dokonce podvržené dokumentace nemohly dostat,“ řekl pro ČT24 redaktorka Mladé fronty dnes Zuzana Kubátová.

Redaktorka MfD Zuzana Kubátová o solárním byznysu (zdroj: ČT24)

Silvestrovský solární boom

V poslední den roku 2010 měl Energetický regulační úřad nezvykle napilno. Solární elektrárny, které se připojily do sítě před 1. lednem 2011, měly totiž od státu nárok na výhodnější podmínky. Od nového roku měly vysoké dotace klesnout na polovinu, a stovky lidí se proto snažily stihnout prosincový termín. Úřad proto na Silvestra 2010 nebo pár dní předtím vydal množství nových licencí. A jak se později ukázalo, řada z nich byla vydána i na elektrárny, které v té době nebyly vůbec dostavěné.

Vydáno pod