Telefon jako nejlepší přítel člověka - někdo se s ním i koupe

Praha - Nejvěrnější přítel člověka už pravděpodobně není pes, ve 21. století se jím stal mobilní telefon. Z průzkumu Factum Invenio vyplývá, že víc než 90 procent Čechů není „ve své kůži“, když mobil zapomene doma. Přes dvě třetiny lidí bez mobilu po ruce neusnou. Závislosti na „bytí on-line“ se ale dá předejít a ne vždy je to tak složité.

Telefon rovná se komunikace. Dnes už ale nejde ale jen o psaní zpráv nebo telefonování. Aplikace pro chytré telefony, které informují o aktuálních událostech nebo dění na sociálních sítích, drží uživatele v pozoru neustále. Mobil musí být pořád po ruce - víc než 10 procent lidí s ním dokonce uléhá pod polštářem. Podle magazínu Psychology Today si dokonce 12 procent lidí bere telefon s sebou do sprchy nebo do vany.

„Je to z toho důvodu, že člověk má strach, že o něco přijde, pokud nebude neustále na příjmu. Hodně to pramení z přesvědčení, že všechno přichází zvenčí,“ upozorňuje psycholožka Thomayerovy nemocnice Jitka Nesnídalová.

Závislosti na mobilním telefonu se říká nomofóbie a trpí jí každý druhý Čech. Projevuje se jako každá jiná - stresem a neurotickými reakcemi. Lze jí ale celkem snadno předcházet.

„Nabíjíte mobil v jiné místnosti než v ložnici. Nemáte pak tak silné puzení po něm sáhnout. Může to dojít až po stav, kdy zůstanete na konci dne úplně off-line - abyste si od digitálního světa vydechli a dopřáli si kvalitního spánku,“ tvrdí autor knihy Digitální dieta Daniel Sieberg.

Závislost na telefonu - nemůžeme bez něj být (zdroj: ČT24)