Za pět minut dvanáct. Gazprom je ochotný znovu jednat s Ukrajinou

Kyjev/Moskva – Rusko je ochotné začít nové jednání o cenách plynu pro Ukrajinu. Prohlásil to ukrajinský ministr energetiky Jurij Prodan, přípravu jednání potom potvrdil i energetický gigant Gazprom. Podle Prodana by se rozhovory mohly konat už dnes v Kyjevě. Spor o dodávky energie vedou obě země již několik měsíců, v pondělí má vypršet ruské ultimátum na splacení ukrajinského plynového dluhu.

Gazprom nejprve požadoval 485 dolarů za tisíc krychlových metrů, později souhlasil s odbouráním vývozního cla ve výši 100 dolarů. Ukrajina dala najevo, že je ochotna platit 326 dolarů, a to jen po omezenou dobu, než bude sjednána definitivní cena. Bude-li Moskva s návrhem souhlasit, slibuje Kyjev splacení dlužných částek za starší dodávky.

Gazprom ovšem ztratil s ukrajinským manévrováním trpělivost a dal nedávno Ukrajině ultimátum. Ukrajinský dovozce Naftogaz musí splatit do pondělí alespoň část dluhu ve výši 1,89 miliardy dolarů. Pokud tak neučiní, bude Gazprom od pondělního rána požadovat platby předem. Ukrajina dostane jen tolik plynu, kolik předem zaplatí.

Ruské ultimátum vyprší v pondělí

Ministr Prodan hledal cestu z krize v pátek v telefonickém rozhovoru s eurokomisařem pro energetiku Güntherem Oettingerem, který cenová jednání Ruska a Ukrajiny zprostředkuje. Během rozhovoru padl návrh uspořádat ještě před pondělním vypršením ultimáta nové rozhovory. Ukrajinský představitel vyjádřil ochotu jednat s ruským protějškem v Kyjevě nebo v kterékoli zemi Evropské unie.

Podle Prodanova dnešního prohlášení Moskva s návrhem na nová jednání souhlasí. Jeho slova potvrdil mluvčí Gazpromu s tím, že jednání se připravuje. Uskutečnit se má dnes v Kyjevě na úrovni zástupců Naftogazu a Gazpromu. Podle ruského mluvčího je ale „zbytečné vyvíjet na Gazprom jakýkoli nátlak“.

Vydáno pod