Nový zákon o potravinách? Jurečka slibuje lepší pozici zákazníků

Praha – Český trh s potravinami čeká v lednu největší změna za posledních patnáct let. Nový zákon má posílit pozici spotřebitele i zprůhlednit původ a složení potravin. Podle ministra zemědělství Mariána Jurečky (KDU-ČSL), který byl hostem Otázek Václava Moravce, tak změny postihnou hlavně prodejce. Prováděcí vyhlášku, která potravinářskou novelu vysvětluje, chce mít ministerstvo hotovou v říjnu – aby se mohli zemědělci, výrobci i obchodníci na všechny změny připravit.

„Předpokládám, že v září, nejpozději v říjnu by znění vyhlášky mohlo být připraveno, aby tu byl dostatečný prostor dvou, tří měsíců se na změny připravit. Nepředpokládám, že by to pro výrobce znamenalo nějaké dramatické změny, spíše to bude na straně obchodníků,“ uvedl ministr v OVM.

Novela tzv. potravinového zákona má přinést nejen sjednocení terminologie v rámci EU, ale zejména má posílit postavení spotřebitele, zákazníka, který bude mít právo na větší rozsah informací např. o alergenech či o procentuálním zastoupení potravin z různých zemí v každém obchodě. „Jestliže přijdu k pultu, kde se prodává maso, a vidím jen názvy jednotlivých výrobků, chci vědět, kdo to vyrobil, jaký je tam podíl čisté svaloviny. Dneska tuto informaci vždy nemám,“ podotkl ministr k nadcházející povinnosti obchodníků více informovat.

Novela o potravinách ukládá prodejcům s ročními tržbami nad pět miliard korun povinnost zveřejňovat čitelně u vchodu pro zákazníky seznam pěti zemí, z nichž nejvíce odebírá potraviny. Bude je muset sestupně seřadit podle podílu prodejů těchto potravin na tržbách. Seznam bude muset ohlásit také ministerstvu zemědělství.

Na otázku, zda nevzniknou právní spory o to, co znamená země původu potravin, odpovídá ministr zemědělství Marián Jurečka: „Tady je jasná definice - odkud byla potravina nakoupena. To znamená, pokud byla nakoupena v Německu, nemusí to nutně znamenat, že z Německa i původem pochází.“

Prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) Marta Nováková: „Zákon se týká pouze několika řetězců, je tedy otázka, co to přinese. Už rok platí něco podobného na Slovensku a veřejnost nezaznamenala na složení sortimentu nic.“

Předloha také zvyšuje pokuty za klamání spotřebitelů a má zpřísnit označování nebalených potravin. Za porušení kvalitativních požadavků či špatné označení potravin má hrozit až desetimilionový trest místo současných tří milionů korun.