Babiš proti odborářům - chce zrušit jejich daňové zvýhodnění

Praha – Ministr financí Andrej Babiš (ANO) navrhuje, aby si odboráři propříště už nemohli odečítat z daní roční příspěvek, který odevzdávají své odborové organizaci. Naplnění takového záměru by znamenalo zvýšení daní pro více než půl milionu lidí, a státní pokladna by ročně získala 60 milionů korun. Proti jsou ovšem nejen odbory, ale i koaliční partneři – záměr naopak podporuje Babišův hlavní kritik, někdejší šéf státní kasy Miroslav Kalousek.

Zaměstnanci platí odborům nejčastěji jedno procento z čisté mzdy. Maximální možná roční částka, kterou si smí člen odborů odepsat z daní, dnes činí 3000 korun. O tři tisíce korun, které zaměstnanec zaplatí odborové organizaci, se tak sníží i jeho daňový základ a s ním je nižší i výsledná daň – v tomto případě o 500 korun.

Ministerstvo financí nyní navrhuje, aby 570 tisíc odborářů o daňové zvýhodnění přišlo. „Usilujeme o zrušení různých výjimek, protože zatěžují administrativu,“ prohlásil ministr Andrej Babiš. „Myslím si, že by odboráři měli být rozumní, protože státní kasa je prázdná a investice zastavené.“

Nečekaná podpora? Kalousek

S návrhem, který chce Babiš přinést na vládu na konci měsíce, ovšem nesouhlasí ani jeden z koaličních partnerů. „Ta částka nestojí za to, aby se naštvalo tolik lidí,“ prohlásil předseda sněmovního sociálního výboru Jaroslav Zavadil, jenž ve sněmovně působí v barvách ČSSD a až do podzimu vedl Českomoravskou konfederaci odborových svazů (ČMKOS). „Domnívám se, že to nic nevyřeší,“ potvrzuje i předseda lidovců Pavel Bělobrádek. „Hlavně se musí vybrat více daní.“

Podporu ve svém tažení proti daňovému zvýhodnění odborářů naopak Babiš nachází u svého nejhlasitějšího kritika, bývalého ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), který stejnou věc navrhoval už před třemi lety. „Daňová výjimka pro někoho znamená vždycky vyšší daňovou zátěž pro někoho jiného,“ prohlašuje Kalousek.

Odboráři mluví o nesrozumitelném útoku

Už příští týden bude Babiš o svém návrhu jednat s šéfem největší odborové centrály Josefem Středulou; setkání to ovšem nebude klidné, šéf ČMKOS totiž s ministrovým záměrem nesouhlasí, považují ho za útok na jejich členskou základnu a tvrdí, že se ho ještě pokusí zvrátit.

„Takovéto by bylo opatření v příkrém rozporu s tím, co je napsáno v programovém prohlášení - a to je podpora sociálního dialogu. Vnímali bychom to velmi útočně,“ varoval už na začátku měsíce Středula. „Tento benefit jsme hájili i proti pravicovým vládám a odbory k tomu určitě nebudou mlčet ani nyní,“ dodává předák z ostravských oceláren Arcelor Mittal Vítězslav Prak. „To považuju za nějakou zlomyslnost a nechápu ji,“ uzavírá šéf Lékařského odborového klubu Martin Engel.

UDÁLOSTI: Babiš se střetl s odbory kvůli slevě na dani (zdroj: ČT24)