Jihokorejský Nexen může stavět, vláda posvětila investiční smlouvu

Praha - Vláda schválila investiční smlouvu s korejským výrobcem pneumatik Nexen. Dvacetimiliardová investice má podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) přinést v prvních letech nejméně tisícovku pracovních míst Ústeckému kraji.

Mohlo by se jednat o největší zahraniční investici na zelené louce, jaká kdy byla v Česku realizována. Jižní Korea by se tak podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) posunula ze čtvrtého na třetí místo v žebříčku zemí, které v tuzemsku proinvestovaly nejvíc. Na prvních dvou místech jsou Německo a Japonsko. Podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) CzechInvest dokonce zvažuje, že otevře v Jižní Koreji své zastoupení. „Je důležité být aktivní. Bojujeme v konkurenci se Slováky, Poláky, s Maďary,“ připomněl Babiš.

Příchod strategického investora do průmyslové zóny Triangle u Žatce bude znamenat investici v zóně 22,8 miliardy korun (konečná až 40 miliard) a pracovní místa pro zhruba tisíc lidí (ve špičkách až 2 300 lidí). Krom těchto vlivů by mohla investice dopomoct i rychlejší dostavbě rychlostní silnice R7.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

„Rozhodnutí vlády, která dnes schválila investiční smlouvu se společností Nexen, je jasný signál toho, že naše země má silný zájem o nové investory a je pro nové investory atraktivní. Česko investici vybojovalo v silné mezinárodní konkurenci.“

„Pokud zlepšíme dopravní obslužnost, tak se zvýší šance, že celou zónu Triangle obsadíme,“ prohlásil Sobotka už v květnu. Silnice je hotová od zóny Triangle po státní hranice s Německem. Na druhou stranu, od zóny až ke Slanému, je ale jen dvouproudová. Navíc Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) letos se zahájením výstavby na dalším úseku nepočítá. Pokud tedy Nexen do zóny skutečně přijde, bude to podle premiéra Sobotky impuls k tomu, aby se vláda dostavbou silnice zabývala. S tím souhlasí i ústecký hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM).

Cena pozemku pro Nexen byla určena na jedno euro (přibližně 27,5 koruny) za metr čtvereční, přičemž standardní cena v zóně Triangle je 400 korun za metr čtvereční. Jako kompenzaci cenového rozdílu přibližně 260 milionů korun má stát kraji garantovat 302 milionů korun, což je zakotveno v kupní smlouvě.

Pneumatiky pro Škodovku, Hyundai i automobilku Kia

Výstavba továrny se výrazně přiblížila již začátkem června, kdy ústečtí zastupitelé schválili smlouvu o prodeji 60 hektarů pozemků na Žatecku. Svými pneumatikami Nexen zásobuje závody korejských automobilek Hyundai a Kia v Česku a na Slovensku, ale i boleslavskou Škodu.

Původně se spekulovalo o tom, že Nexen postaví svou továrnu v průmyslové zóně v Nošovicích nedaleko Frýdku-Místku (čtěte víc). Žatecký závod by mohl začít fungovat za dva roky a podle plánů by měl vyrobit ročně asi šest milionů pneumatik.

Zóna Triangle o rozloze 364 hektarů se nachází nedaleko Žatce, na bývalém vojenském letišti. „Je tam vybudovaná infrastruktura, investor se může napojit na zdroje energií, buduje se tam společná čistírna odpadních vod,“ popsal výhody Zdeněk Rytíř, mluvčí Ústeckého kraje, kterému Triangle patří. Smlouva mezi Nexenem, představiteli české vlády a zástupci ústeckého kraje bude podepsána 25. června v Praze.

Tisícovka nových pracovních míst by mohla snížit míru nezaměstnanosti v Ústeckém kraji zhruba o 0,3 procentního bodu, uvedl už dříve krajský úřad práce. Kraj je s mírou nezaměstnanosti 11 procent nejpostiženějším regionem v zemi. V květnu se tam ucházelo o práci 62 960 lidí.