ČNB: České banky vydrží, pozor na záložny

Praha – Celý český bankovní sektor zůstává odolný, a to i v případě velmi nepříznivého vývoje ekonomiky. Ukázaly to zátěžové testy, které provedla Česká národní banka. Jejich výsledky jsou přitom podobné předchozím testům. Dostatečně odolné vůči nepříznivému vývoji jsou i pojišťovny, naopak segment družstevních záložen zůstává v porovnání s bankami rizikovější. Stejně tak penzijní fondy.

Miroslav Singer, guvernér ČNB

„Vývoj v loňském roce potvrdil, že pokud mají banky dostatečné kapitálové a likviditní rezervy, tak jsou schopny i v období slabé ekonomické aktivity udržet stabilitu a ziskovost.“

„Kdyby české banky neměly takové příjmy z poplatků, tak by rozhodně nebyly tak stabilní, jak se ukazuje v zátěžových testech,“ myslí si šéfredaktor Fincentra Petr Zámečník. U dvou malých bank však ČNB označila jejich obchodní model za neudržitelný. V případě základního scénáře banky, který je nejpravděpodobnější a počítá s postupným oživováním ekonomiky, by se dvě tuzemské banky dostaly pod požadovanou hranici kapitálové přiměřenosti. Centrální banka ale nezveřejnila, o které dva finanční ústavy jde.

Kromě velkých komerčních bank, které obstály, provedla ČNB testy i pro pojišťovny a penzijní fondy. A zatímco pojišťovny jsou vzhledem k velkému kapitálovému polštáři schopny ustát rizika nepříznivého vývoje, sektor penzijních fondů zůstává vysoce citlivý na výraznější pohyby v cenách cenných papírů, které drží. V případě budoucího skokového růstu výnosů by tak penzijní fondy pravděpodobně musely navyšovat kapitál.

Rizikovější kampeličky

Zpráva ale upozorňuje, že segment družstevních záložen zůstává v porovnání s bankami více rizikový. Podíl úvěrů v selhání na celkových úvěrech meziročně prudce vzrostl na téměř 23 procent a nepříznivé ukazatele vykazují záložny podle centrální banky i u dalších ukazatelů.

V současné době působí v tuzemsku 45 bank a poboček zahraničních bank, 12 družstevních záložen, 51 pojišťoven a poboček zahraničních pojišťoven a deset penzijních společností.

  • Český finanční sektor zůstal v roce 2013 i na jaře 2014 stabilní a finančně dostatečně silný.
  • Hlavní rizika pro finanční sektor pramení především z případného obnovení recese v důsledku nepříznivého vývoje v zemích obchodních partnerů nebo zhoršení v oblasti domácí poptávky.
  • Český finanční sektor by mohl být vzhledem ke své orientaci na dluhopisová portfolia nepříznivě ovlivněn volatilitou na dluhopisových trzích.
  • Zátěžové testy ukázaly, že banky a pojišťovny by díky svým kapitálovým polštářům ustály silnou recesi doprovázenou deflací.
  • Pojišťovny čelí rizikům souvisejícím s přetrváváním velmi nízkých dlouhodobých výnosů, penzijní společnosti by v případě budoucího skokového růstu výnosů dluhopisů musely pravděpodobně navýšit kapitál.