Česká pošta nechce rušit pobočky, stát za to ale zaplatí

Praha - Prioritou České pošty pro následující období je podle nového generálního ředitele Martina Elkána udržení současného počtu poboček. Zachování stavu se však neobejde bez financí, a proto za tuto službu bude muset stát zaplatit. Síť by zároveň měla být moderní a poskytovat jednoduché služby. Česká pošta podle předsedy dozorčí rady Jana Mareše navíc zvažuje, že požádá o vlastní licenci k poskytování bankovních služeb. V roce 2017 jí totiž vyprší partnerská smlouva s ČSOB.

Mezi priority České pošty patří udržení současného počtu poboček. Neobejde se to však bez pomoci státu. „Pokud má být tolik poboček, kolik je potřeba, potom musí stát za tuto službu zaplatit. Platba za tuto veřejnou službu je standardní v mnoha evropských zemích. Bez platby by nebylo možno udržet pobočkovou síť, především ve venkovských oblastech,“ prohlásil na dnešní tiskové konferenci ministr vnitra Milan Chovanec.

Zřejmě již od příštího roku by podle Chovance také mohlo být možné na poštách platit kartou. Více podrobností na stránkách ministerstva vnitra.

Česká pošta provozuje přes 3 200 poboček a zaměstnává kolem 32 000 lidí. Loni vykázala tržby 19,7 miliardy korun a zisk 305 milionů korun.

Pošta chce také zlepšit služby v oblasti listovních zásilek, modernizovat poskytování balíkových služeb a rozšířit nabídku v oblasti distribučních služeb.

Poštovní schránky
Zdroj: ČT24/ČTK

Základní východiska pro fungování České pošty dle Elkána:

  • Nerušení pobočkové sítě
  • Vládní podpora úprav legislativy pro příspěvek na pobočky
  • Další možnosti a potenciály pro Českou poštu

Martin Elkán při svém vystoupení na tiskové konferenci nezapomněl ani na zaměstnance státního podniku, kteří jsou alfou i omegou jeho fungování. Díky možnému nerušení poboček by navíc nemuselo dojít k výraznému propouštení.

Směry, kterými by se měla pošta vydat:

Moderní poštovní služby – „Chceme, aby pobočková síť byla moderní. Chceme, aby naše služby byly jednoduché a elektronické v oblasti doporučených i balíkových zásilek,“ podotkl Elkán.

Strategický partner státu – Další spolupráce na projektu CzechPoint.

Synergické komerční služby – Zaměření se na logistiku a paletovou přepravu.

Bankovní a finanční služby – Pošta má s touto oblastí zkušenosti, zvažuje proto, jestli požádá o vlastní licenci k poskytování bankovních služeb. „Myslím si, že varianta, že by pošta měla vlastní bankovní licenci, je určitě důležitý bod ke zvážení. Je to něco, co může mít pro tak malou zemi, jako je ČR, zásadní makroekonomické dopady,“ podotkl Mareš. V Česku působí 45 bank a poboček zahraničních bank.

Krizový manažer Martin Elkán na postu generálního ředitele České pošty vystřídal Petra Zatloukala prvního dubna 2014. Elkán v podniku dosud působil jako vrchní ředitel obchodu a marketingu. Pro Českou poštu pracuje už od roku 1996.

Vydáno pod