Zakáže se těžba břidlic zákonem? Vládě to přijde zbytečné

Praha – Vláda dnes označila za zbytečnou novelu opoziční TOP 09, která měla zakázat kvůli ekologickým dopadům některé postupy při případné těžbě břidlicového plynu. Současná úprava spolu s energetickou a surovinovou politikou poskytuje životnímu prostředí podle kabinetu dostatečnou ochranu.

Vláda odmítá zakázat zákonem těžbu břidličného plynu na českém území. Novelu horního zákona, která by těžbu znemožnila, předkládají poslanci TOP 09. Podle návrhu by se novelizací horního zákona zakázalo takzvané frakování. Těžební společnosti tak nebudou smět vhánět pod vysokým tlakem chemikálie do spodních vrstev půdy. Tím by se najednou zakázala jak těžba, tak i samotný průzkum. 

„Změna je natolik jednoduchá a nezasahuje do žádné jiné oblasti, že by měla projít,“ myslí si poslanec za TOP 09 a předkladatel návrhu Michal Kučera. „Existuje prostor pro to, aby do České republiky přišel kdokoli z těžařského průmyslu a požádal o průzkum a těžbu břidlicových plynů,“ dodává poslanec a starosta Náchoda Jan Birke (ČSSD). 

Richard Brabec (ANO), ministr životního prostředí

„Vláda neumožní průzkum a těžbu břidličných plynů.“ 

O zákazu průzkumu a těžby ale nechtějí ministerští úředníci ani slyšet. Jenže stanovisko vlády nakonec nemusí nic znamenat. O tom, zda návrh projde, totiž rozhodnou poslanci – možná už na podzim. K novele se dokonce chtějí připojit i někteří poslanci vládní sociální demokracie. 

Události: Obce proti těžbě břidlic (zdroj: ČT24)

Například na Moravě mají těžaři břidlicového plynu zájem o území velké skoro tisíc kilometrů čtverečních, které se táhne přes tři kraje, od Hranic na Moravě až po Vsetín. Navíc zasahuje také do chráněné krajinné oblasti Beskydy. „Někdy mám pocit, že jsme středobodem zájmu energetiků a různých lobbistů,“ říká starostka Rožnova pod Radhoštěm Markéta Blinková (ODS). 

Naposledy těžaře úředníci na ministerstvu odmítli na začátku března. „To se týká Trutnovska. V ostatních lokalitách běží správní řízení dál,“ vysvětluje náměstek ministra životního prostředí Vladimír Mana (ČSSD). 

O průzkum mají těžaři zažádáno ještě na Berounsku. A to, že ministerstvo nepovolilo průzkum u Trutnova, údajně ještě nemusí znamenat vůbec nic. „Nedá se vyloučit, že bude žádost podána znovu a lépe,“ dodává Mana. 

Vydáno pod